image

Communicatiegrondrechten

dinsdag 7 mei 2002, 13:38 door Redactie, 0 reacties

Een onderzoek naar de constitutionele bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting en het communicatiegeheim in de informatiesamenleving. Openbare verdediging 23 mei, 10.00 uur. (Aula UvA, Singel 411, hoek Spui)

Valt email onder het briefgeheim? Hoe werkt de uitingsvrijheid op Internet?
Voldoet kortom de huidige formulering van de communicatiegrondrechten (het recht op vrijheid van meningsuiting en het communicatiegeheim) in een tijd van technologische turbulentie? Of geeft de informatiesamenleving aanleiding tot wijziging?

In deze studie worden beide grondrechten in samenhang onderzocht. Daarnaast komen de diverse initiatieven om de Grondwet 'technology proof' te maken aan bod. Aandacht wordt ook besteed aan de bescherming van communicatiegrondrechten in internationaal (met name Europees) verband. Om de Europese en Nederlandse rechtsontwikkeling in een ander perspectief te kunnen plaatsen, wordt tevens het Amerikaanse recht terzake bestudeerd.
Het onderzoek mondt uit in een aantal aanbevelingen die bij een wijziging van de artikelen 7 en 13 van de Grondwet betrokken kunnen worden. Daarbij is gestreefd naar een evenwicht tussen techniekonafhankelijkheid en effectieve rechtsbescherming

Lodewijk Asscher

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.