@ Peter V, vr. 19-11, 15.58 uur:
Al is het onderwerp "Straling slecht voor bomen" (en ook zijpaden zoals asbest, zure regen en ozon) wellicht niet zo op z'n plaats op dit forum "Computerbeveiliging" (eventueel wat meer op z'n plaats in de rubriek "Algemeen - Nieuws, ontwikkelingen en borrelpraat"), wanneer we erover praten dan is het wel prettig dat we niet zomaar wat ononderbouwde dingen roepen. Vooral wanneer we aangeven geen nonsens te willen.
Over zure regen - die is niet zomaar vanzelf verdwenen. Er zijn aanzienlijke maatregelen genomen om de uitstoot van verzurende stoffen te verminderen.
En wat ozon-afbraak betreft, heb je het artikel waarvan je de link bijvoegt wel goed gelezen? Maar dan wellicht niet goed begrepen. Hetgeen jij beweert komt niet overeen met wat in dat artikel wordt weergegeven. Er wordt niet gesteld dat er een andere oorzaak is voor ozon-afbraak dan werd aangenomen. Er wordt alleen aangegeven dat in diverse jaren de ozon-afbraak boven de zuidpool eerder herstelde dan in andere jaren, doordat de stratosfeer ter plaatse een paar graden warmer was dan andere jaren. Er wordt niet beweerd dat de verlaging van de stratosferische ozon-concentratie minder is geworden, maar slechts dat de ozon-concentratie boven de zuidpool zich in bepaalde jaren sneller herstelt. Dat er een andere oorzaak zou zijn voor afbraak van stratosferische ozon dan wordt aangenomen, daarover wordt in dat artikel in het geheel niets gesteld. (En trouwens, nee, dat waren niet alleen maar spuitbussen.)
Ik ben het wel met je eens dat we niet wijzer worden van vage aannames en nonsens-correlaties. (Maar schrijf zelf dan ook geen nonsens, lijkt me ;-)
En 'keiharde' bewijzen zijn inderdaad prettig, maar, zoals Mysterio ook aangeeft, dergelijke onweerlegbare bewijzen komen vaak pas laat, soms te laat. Gaat het om potentieel bedreigende fenomenen, dan is er ook nog zoiets als het 'voorzorgsprincipe' (
http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorzorgsprincipe). Is het op basis van alle feiten aannemelijk dat er door bepaalde oorzaken een probleem ontstaat, een probleem dat kan blijken onoplosbaar te zijn geworden tegen de tijd dat onweerlegbare bewijzen beschikbaar komen, dan is het rationeel om op basis van de voorlopige kennis afwegingen te maken en beslissingen te nemen die een toekomstig probleem kunnen helpen voorkomen. Klimaatverandering is een onderwerp waarop dit van toepassing is, waarvoor 'keiharde' bewijzen te laat kunnen komen en waarbij uitgaan van het voorzorgsprincipe uitermate rationeel is. Maar de meeste mensen wensen echter niet zo rationeel te zijn, en vliegen liever elk jaar nog een paar keer naar de andere kant van de wereld voor vakanties.
Om weer enigszins on-topic te komen, ik schat op basis van de verzamelde feiten in dat het met de gevaren voor levende wezens van draadloos internet en andere nieuwe draadloze toepassingen waarschijnlijk wel meevalt, mits je niet pal op een zendmast gaat zitten. Maar gezien het feit dat deze specifieke toepassingen relatief nieuw zijn, en onze kennis erover daardoor nog onvolledig is, is het wellicht niet onverstandig om ook hierbij uit te gaan van een zekere mate van voorzorgprincipe. Geen draadloze toepassingen gebruiken wanneer dat niet nodig is, heel eenvoudig. Ikzelf vind het prettig om zoveel mogelijk gebruik te maken van bedrade netwerken, en geen extra dosis microgolfstraling of radiostraling door mezelf heen te jagen wanneer dat niet per se nodig is. Maar goed, ieder z'n meug, daarbij.
[Edit: enkele typos.]