Door Anoniem: Nu we het toch over gratis hebben, kijk eens op:
http://www.ubuntu-nl.orgZeg maar dag met je handjes tegen mallware :-)
Da's best een domme opmerking die je hier maakt. En ik ga niet in discussie over wat beter is, Windows Mac OS X of Linux. Ik wil er alleen maar op wijzen dat naarmate Linux steeds populairder wordt, er ook steeds meet malware voor Linux zal verschijnen.
Ik heb een tijdje gewerkt voor een bedrijf dat een Linux web server gebruikte om klanten diensten aan te bieden. Het vervelende was alleen dat die server in 4 maanden tijd tot 5 keer toe werd gehacked door kwetsbaarheden in het Linux-systeem en vooral de LAMP omgeving. Linux is misschien niet al te kwetsbaar voor de meeste virussen, maar het zijn vooral wormen die over Linux-systemen heen kruipen op zoek naar netwerk-gerelateerde daemons die nog allerlei kwetsbaarheden kunnen bevatten.
En howel Linux wel snel gepatched wordt als er kwetsbaarheden worden ontdekt zijn veel gebruikers vaak niet op de hoogte van die updates en brengen ze hun systeem lang niet altijd up-to-date naar de meest recente versies. Juist omdat gebruikers zich op Linux veilig voelen zijn ze al snel minder alert op de diverse risico's.
Besturings-systemen worden gemaakt door mensen, en mensen maken fouten. Fouten veroorzaken kwetsbaarheden in de code waar malware misbruik van kan maken. Het repareren van dit soort kwetsbaarheden kost altijd tijd en je moet mensen hebben die gemotiveerd zijn om die kwetsbaarheden snel te repareren en onder te brengen in de nieuwste versie van het besturings-systeem. Commerciele bedrijven (zoals Ubuntu!) zijn financieel te motiveren om dergelijke verbeteringen aan te brengen maar een hobby-programmeur die op de hoogte wordt gebracht van een kwetsbaarheid in zijn open-source product is lang niet zo eenvoudig te motiveren om snel een fix te produceren. En al kan iemand anders dan die fix toevoegen in de code, het is de auteur (of auteurs) van het project die bepalen of die fix ook daadwerkelijk in het project opgenomen worden.
En het probleem met open-source projecten is gewoon dat veel auteurs er uiteindelijk mee zijn gestopt en het project wacht op een andere auteur die het geheel wil overnemen. Want veel auteurs hebben naast hun programmeer-hobby ook een normaal leven dat meestal voorrang krijgt. De hobby is leuk maar na verloop van tijd verdwijnt vaak de motivatie om eraan door te werken en dan kunnen er twee dingen gebeuren:
1) Het project bloedt dood.
2) Een commercieel bedrijf neemt het project over om te verdienen door support voor het product te leveren. Denk aan Linux, Apache, MySQL en PHP die allen bekend staan als open-source maar waarachter commerciele bedrijven zitten die er fors aan verdienen.
En daar zit het probleem. Malware auteurs hebben ook motivatie nodig om hun malware te produceren. En Windows is nu eenmaal het dominerende besturings-systeem en daarom enorm populair. Als Linux een groter aandeel krijgt op desktops dan zal dat ook meer malware auteurs motiveren om Linux als doelwit aan te vallen. Vooral ook omdat Linux gebruikers vaak iets naiever zijn als het om beveiliging gaat.