Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Bij mij thuis heb ik een volledig Linux-gebaseerd netwerk aangelegd. Werkt prima, alleen nu loop ik tegen een probleem van de school van mijn zoon aan. Die gebruiken een lesmethode waarbij je oefeningen op een website moet maken. En die werkt alleen onder Windows. Ik word nu dus gedwongen Windows te kopen voor mijn zoon omdat hij anders de lessen niet kan maken. Mag dat zo maar? Dit is toch een vorm van koppelverkoop zo!
Antwoord: Ik ken geen regels die zeggen dat opleidingen OS-agnostisch moeten zijn. Heel misschien als je indirect benadeeld wordt in een handicap of zo (screenreader die het alleen doet onder MacOS, of braille-apparaat met Linux).
In het algemeen geldt voor zover ik weet dat een onderwijsinstelling zelf mag bepalen welke eisen zij willen stellen aan deelnemers, zolang het maar geen verboden discriminatie oplevert. Als zij eisen dat je een roze sweater draagt, dan zal dat moeten. Willen ze geen leren tassen, dan zul je een geweven rugzak moeten kopen. Voor software geldt denk ik hetzelfde. Zij hebben bepaalde software, en als jij die vakken wilt volgen dan moet je hun software gebruiken. Zolang dat vooraf gemeld is, zie ik het juridische bezwaar niet.
Koppelverkoop is op zich niet verboden in Nederland, ténzij de verkoper een economische machtspositie heeft. Een school doet dus niets fout door Windows voor te schrijven. Nou ja, juridisch dan.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.