image

"WikiLeaks goed voor democratie"

dinsdag 7 december 2010, 11:33 door Redactie, 13 reacties

Een echt vrije pers is voor zowel tirannen als verkozen regeringen een angstaanjagend probleem, maar dat zou het niet moeten zijn. Sterker nog, WikiLeaks is goed voor de Verenigde Staten en verbetert de democratie. Dat zegt Wired hoofdredacteur Evan Hansen. Onlangs bevroor PayPal het account van de klokkenluidersite, die eerder al bij Amazon werd verbannen en de woede van de Amerikaanse regering over zich afriep. Verschillende politici hebben tot vervolging en zelfs het vermoorden van Assange opgeroepen. Volgens anderen zou WikiLeaks een terroristische organisatie zijn.

In het verleden was Wired vaak kritisch op de klokkenluidersite, "maar WikiLeaks verzwakt niet, maar verbetert onze democratie", aldus Hansen. "De grootste bedreiging afkomstig van WikiLeaks is niet de informatie die het lekt of in de toekomst zal lekken, maar de reactionaire respons die zich in de Verenigde Staten opbouwt om onze rechtstaat en vrijheid van meningsuiting te verwerpen, indien er niets aan gedaan wordt", gaat Hansen verder.

Openheid
Sommige politici beweren dat geheimzinnigheid een essentieel onderdeel van een effectieve overheid is. Zelfs sommige journalisten accepteren dit, ook al is het hun taak om de geheime werking van overheden te onthullen. "We moeten de site omarmen als een uiting van de fundamentele vrijheid die de kern van onze grondwet vormt."

De hoofdredacteur wijst naar Obama, die meer transparantie beloofde, maar die belofte niet waar maakte en inmiddels zich in geheimzinnigheid wentelt. Ondanks alle aanvallen op de website, zijn er inmiddels honderden mirrors verschenen. "De beste en enige verdediging tegen schadelijke lekken is om juist en eerlijk te opereren. Door WikiLeaks de mond te snoeren, openen politieke tegenstanders in de VS de weg voor meer gênante onthullingen in de toekomst."

Reacties (13)
07-12-2010, 11:40 door spatieman
als een land niets te verbergen heeft, hoeven ze nergens angst voor te hebben.
de US ertegenover, kan gezien worden als een van de grootste na-oorlogse bedreigingen wereldwijd.
ze konden het namelijk eens in hun domme kop, die alleen maar met geweld gevuld is, het idee krijgen, we nuke'n gewoon de landen die Wikileaks ondersteunen.
zou een opmerking als, "ich habbe es nicht gewust" dan nog helpen ,ik denk het niet.
07-12-2010, 11:51 door Anoniem
Dus zij mogen wel alles van mij weten. Dat wordt me gewoon door de strot gedrukt met een voortdurende swift affaire, vingerafdrukken, registratie van alles wat vliegt, echelon en zo nog wel een paar. En zodra de wereld iets van hun hoort, is het 'erg' en moet die man vermoord worden... sukkels...
07-12-2010, 12:47 door Anoniem
Wat een smoesjes om geheimen te verraden worden hier gebruikt zeg.
De-mo-cra-tie...ja, ja, what is next in deze flauwenkullenrace van wikileaks...
07-12-2010, 12:59 door Anoniem
Stel, ik communiceer iets vertrouwelijks met mijn buurman / vriend per email, telefoon of zoiets. Iemand luisterd dit af, en verkoopt of geeft dit aan de overheid. Als nu de overheid mijn communicatie op een publieke server beschikbaar zou maken, zou de wereld te klein zijn.

Wikileaks doet nu eigenlijk hetzelfde, maar dan omgekeerd. Iemand die al dan niet terecht toegang tot vertrouwelijke communicatie heeft, geeft deze zonder toestemming door aan derden (in security termen zou dat diefstal van bedrijfsgegevens kunnen heten), en deze derden publiceren dit ook nog.

Als het echt om het bekendmaken van oorlogsmisdaden ging zoals in de eerdere gevallen, dan kan je nog zeggen dat het maatschappelijk belang groter is dan het staatsbelang. Maar het publiceren van vertrouwelijke communicatie tussen ambassades e.d. vind ik daar niet onder vallen.

Helaas kan ik op dit moment geen sympathie meer opbrengen voor Wikileaks.

Aan de andere kant probeer ik op geen enkele manier de afluisterhonger van de (amerikaanse) overheid goed te praten.
07-12-2010, 13:12 door Dev_Null
Openheid:Sommige politici beweren dat geheimzinnigheid een essentieel onderdeel van een effectieve overheid is.

Correctie.
Dat zijn niet de politici, maar de Vrijmetselaars... die hebben het achter de ellebogen en werken alleen in het geniep.
Want als de wereld werkelijk in de gaten had wat dit clubje uitspookt,....
07-12-2010, 13:24 door Eerde
Iemand moet de controleurs controleren...
07-12-2010, 13:55 door cjkos
Door Anoniem: Wat een smoesjes om geheimen te verraden worden hier gebruikt zeg.
De-mo-cra-tie...ja, ja, what is next in deze flauwenkullenrace van wikileaks...

In Nederland hebben we een parlementaire democratie met een koningshuis aan het hoofd. Het ligt er dus helemaal welk soort democratie je voor ogen hebt.

Democratie betekent dat het volk regeert via een volks vertegenwoordiging. Je zou dus mensen moeten kiezen die staan voor jouw waarden. Er zouden dus eigenlijk helemaal geen geheimen moeten zijn in een democratie.

De ambasades vertegenwoordigen ook het volk. Wanneer dit soort informatie uit kan lekken en je gaat je daarvoor schamen moet je je afvragen of deze informatie eigenlijk verstuurd had moeten worden. Van fouten kan je leren, maar in plaats van leren proberen ze de schuld bij de persoon neer te leggen die ze op hun fouten wijst.

Het idee was goed, maar bij de wijze waarop wikileaks dat ten uitvoer brengt kan je je vraagtekens zetten. Daar ben ik het mee eens.
07-12-2010, 14:22 door Mysterio
In een ideale situatie zou de regering geen geheimen voor het volk moeten hebben, maar we leven niet in een ideale situatie en dus zijn er geheimen. Daar heb ik vrede mee. Ik wil niet weten wat in naam van Nederland wereldwijd wordt en werd uitgespookt.

Het volk regeert in theorie, maar daar staat weer tegenover dat het grootst gedeelte van het volk te dom is om hun eigen leven op orde te krijgen, laat staan een heel land. Democratie is een slechte vorm van regering, maar misschien de beste tot nu toe.

Het enige waar het volk op uit is, is welvaart. Dat die welvaart over de rug van anderen wordt gegrepen vinden we met z'n allen heel naar, maar we betalen liever niet te veel voor onze spulletjes dus accepteren we het. Wikileaks laat dingen zien die we kunnen accepteren of niet. Dat stukje bewustwording juich ik toe. Laat mensen maar zien waarom we werkelijk zo graag Irak binnen vielen. Laat maar zien dat ook wij oorlogsmisdadigers zijn. Objectiviteit... de waarheid kan keihard en shockerend zijn. Kies maar: accepteren we dit of niet. En wat zijn de gevolgen van onze keuzes?

Het volk vindt niet goed. We willen voor een dubbeltje op de eerste rang en zodra de zeepbel wordt kapot gestoken kijken we verbaasd om ons heen.

Daarnaast: Wie onder zonde is mag de eerste steen werpen. De roddels van de ambassades en de pikante gesprekken tussen politici... spannend hoor! Maar in plaats dat ze bekennen en sorry zeggen, gaat de politiek in het harnas tegen Wikileaks. Dit laat wel zien wat het niveau is van de hedendaagse politiek!
07-12-2010, 16:34 door Syzygy
Leuk stukje Mysterio
Ik heb het met belangstelling gelezen, goed geformuleerd.

Inderdaad kun je dit niet vergelijken met en privé situatie.
Het volk kiest de regering als volks vertegenwoordiging en gaat er van uit (ook tegen beter weten in) dat die gekozen regering naar eer en geweten zal handelen.
Nu blijkt dat die regering "twee agenda's" hanteert waarvan wij wel een vermoeden hebben maar niet het bewijs kunnen leveren.
Door dit openbaar te maken is dus nu tevens het bewijs geleverd voor dit vermoeden.
De regering moet nu dus even tekst en uitleg gaan geven over hetgeen aan het licht is gekomen en hetgeen nog aan het licht gaat komen.
Naar aanleiding van de reacties van de regering(en) kan je er successievelijk van uitgaan dat er nog een hoop narigheid uit deze "doos van Pandora" gaat komen anders zouden ze er niet zo bovenop zitten.
07-12-2010, 16:45 door Anoniem
Ligt het aan mij of maakt Wikileaks allemaal dingen bekend die niemand wat interesseert of die al lang bekend zijn.
Who cares dat iemand Poetin Batman vindt.
Who cares waar de bekabeling binnen komt.
Who cares hoe America onderhandelt..

Waarom moet dit publiek worden? Wordt de democatie daar beter van?

Dit gaat niet over democratie dit gaat meer over: kijk mij eens bij geheimen komen.

Het wordt anders als er geheime martel praktijken openbaar gemaakt worden, maar dat heb ik nog niet gezien.
08-12-2010, 00:34 door Prlzwitsnovski
- Alice steelt een auto van Bob.
- Chris ziet dat.
- Chris vertelt aan iedereen die hij kent - inclusief Bob - dat Alice die auto heeft gestolen.
- Bob krijgt vervolgens ruzie met Alice.

Heeft Alice iets misdaan, of heeft Chris iets misdaan?


Same goes for Amerika vs. Wikileaks.
08-12-2010, 09:04 door Anoniem
Door Dev_Null:
Openheid:Sommige politici beweren dat geheimzinnigheid een essentieel onderdeel van een effectieve overheid is.

Correctie.
Dat zijn niet de politici, maar de Vrijmetselaars... die hebben het achter de ellebogen en werken alleen in het geniep.
Want als de wereld werkelijk in de gaten had wat dit clubje uitspookt,....

Ga nu maar weer terug naar niburu.nl
08-12-2010, 10:35 door Anoniem
Gezien alle aandacht die Wikileaks nu krijgt - ziet het er echt wel uit als opgezet spel om de 'geloofwaardigheid' van Wikileaks te verhogen.

Indien Wikileaks echt zaken naar buiten bracht die gevaarlijk zouden zijn, dan hoorde je niets in de MSM - dus er zijn mensen die een 'bericht' naar buiten willen brengen, om daaropvolgend de nodige acties te kunnen ondernemen.

Door zoveel aandacht in de MSM (Mainstream Media) te geven, kunnen ze gaan refereren naar document die bij Wikileaks vandaan komen - en acties opzetten.

- Oorlogje Iran?
- Noord Korea platleggen?
- Vrijheid van het Internet meer aan banden leggen?
- Publiceren van 'zgn' geheime informatie strafbaar maken? (indien dat al niet het geval is).

Zoek maar eens op False Flag operations - dit gebeurt iedere keer en de MSM speelt lekker mee. Wie bestuurd de wereld?

Denk zelf eens kritisch na over wie er wint bij zoveel publieke aandacht op Wikileaks - anders, slaap lekker door.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.