Veel online datingsites nemen het niet zo nauw met de privacy van hun gebruikers, zo waarschuwt een Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Het kan dan gaan om privacyonvriendelijke instellingen of ernstige beveiligingslekken. "Gebruikers van online datingprofielen riskeren elke dag hun privacy en veiligheid", aldus Rainey Reitman van de Electronic Frontier Foundation. In totaal bracht de burgerrechtenbeweging zes risico's in kaart.
Het eerste risico is dat het datingprofiel nog lang kan bestaan als de gebruiker niet meer op de datingsite actief is. Zelfs als gebruikers hun account opzeggen, kan het profiel nog online blijven. Dat brengt volgens Reitman allemaal privacyproblemen met zich mee, zoals juridische verzoeken om informatie, een scheidingszaak of een conflict met een verzekeringsmaatschappij. Ook foto's kunnen vaak lange tijd rondzwerven. Gebruikers moeten dan ook betaalde datingsites die om creditcardgegevens vragen vermijden, geen echte naam en een wegwerp e-mailadres gebruiken. Aanvullend zou men de site nog via een VPN kunnen bezoeken om het IP-adres te verbergen.
Privacy
Zelfs als de foto's niet meer aan het profiel gekoppeld zijn of er een valse naam wordt gebruikt, kunnen ze de gebruiker nog steeds identificeren via diensten zoals TinEye en Google Image Search. En gezichtsherkenningstechnologie wordt alleen maar beter, benadrukt Reitman. Ook de veiligheid van de datingsites is niet waterdicht. Onlangs werd een ernstig lek in de gay-datingsite Grindr ontdekt.
Reitman waarschuwt tevens voor het verkopen van de gebruikersgegevens aan advertentiebedrijven en het ontbreken van HTTPS op veel websites. Vorig jaar werd ontdekt dat de populaire datingsite OkCupid persoonsgegevens aan advertentiebedrijven lekte, zoals leeftijd, drugsgebruik, alcoholgebruik, etnische afkomst, geslacht, inkomende, burgerlijke status, religie en meer.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.