Vorige week maakte het Europees Parlement de weg vrij voor de opslag van verkeersgegevens. Europese lidstaten willen gezamenlijke criteria afspreken voor de opslag van verkeersgegevens. Dat blijkt uit documenten van de Europese politieorganisatie Europol.
Bij verkeersgegevens gaat het bijvoorbeeld om de telefoonnummers die iemand belt, de locatiegegevens van GSM-toestellen of de internetpagina's die iemand bezoekt. Het staat de lidstaten nu vrij om naar eigen inzicht deze gegevens op te slaan. Voor het vastleggen van verkeersgegevens is het niet nodig dat er een concreet strafrechtelijk onderzoek loopt.
De lidstaten willen gezamenlijke afspraken maken over welke verkeersgegevens opgeslagen gaan worden. Waarnemers verwachten dat de lidstaten een bindend akkoord willen afsluiten, zodat in heel Europa dezelfde criteria gaan gelden voor de opslag van verkeersgegevens.
Uit de documenten blijkt dat de politiediensten een grote hoeveelheid verkeersgegevens willen bijhouden. Bij internetnetwerken dienen de dag en het tijdstip van inloggen te worden vastgelegd, de gebruikte identiteit en het wachtwoord, de bezochte webpaginas, het aantal verstuurde of ontvangen bytes en het bankrekeningnummer of de creditcard waarmee het abonnement betaald wordt. Bij e-mail gaat het onder meer om het vastleggen van wie met wie mailt, de dagen en tijdstippen van verbinding, het identificatienummer van de gebruikte computers, gebruikte wachtwoorden en informatie over ontvangen e-mail.
Bij vaste telefonie willen de lidstaten alle gebelde nummers vastleggen, ook als de verbinding niet tot stand komt. Daarnaast moeten gegevens bewaard blijven over de lengte van het gesprek, de identiteit, het adres en de leeftijd van de bellers, en de factuuradressen. Bij mobiele telefonie gaat het bovendien om de locaties waar vandaan gebeld is.
Het is niet bekend hoelang de verschillende gegevens bewaard moeten blijven. Op dit moment verschilt de praktijk per lidstaat, maar het lijkt erop dat een bewaarperiode van een jaar of langer voor de meeste lidstaten acceptabel is. De Europese lidstaten legden in 1995 al gemeenschappelijke criteria vast om het aftappen van communicatie mogelijk te maken. Die afspraken waren echter niet direct bindend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.