Een beveiligingsonderzoekster heeft een programma ontwikkeld om een heus Android smartphone botnet te maken, dat via sms-berichten is te besturen. Georgia Weidman zal haar creatie tijdens de Shmoocon hackerconferentie later deze week demonstreren. Vorig jaar waren Android-gebruikers in Rusland het doelwit van malware die sms-berichten naar dure nummers stuurde en ook in China is er Android-malware ontdekt, die persoonlijke gegevens buitmaakte.
Weidman waarschuwt dat cybercriminelen in de toekomst steeds vaker voor telecomnetwerken zullen kiezen om malware te besturen. De aanval van de onderzoekster begint met een rootkit die op de smartphone wordt geïnstalleerd. Vervolgens kan ze via het toestel spam-sms-berichten versturen, meedoen aan Denial of Service aanvallen of de verbinding van de telefoon verstoren.
Botnet
Smartphones beschikken over verschillende beveiligingslagen. Zo kunnen ze kwaadaardige applicaties blokkeren en hebben ze beheerde kanalen, zoals Apple's App Store en de Android Marktplaats. Daardoor is het niet eenvoudig om een telefoon te besmetten, aldus Weidman. De meest voor de hand liggende manier is dat gebruikers een besmette applicaties voor hun telefoon downloaden.
De onderzoekster bestuurt de bots via het telecomnetwerk van de aanbieder, in plaats van het internet. Daarmee zou het eenvoudiger voor de aanvallers zijn om hun acties te verbergen. "Als de aanvaller het doet via kwaadaardige software, is er een kleine kans dat de gebruiker het detecteert", zegt Weidman. Via sms-berichten lukte het haar om de smartphones opdrachten te geven, die vervolgens worden "ingeslikt", zodat het slachtoffer ze niet ziet. Vanwege het grote aantal smartphones is elk botnet een serieuze bedreiging, zo merkt ze op.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.