Nederland is een surveillancesamenleving geworden, een glazen huis voor zijn bewoners waar geen enkel risico mag blijven bestaan en iedereen in principe verdacht is totdat het tegendeel is bewezen. Dat zeggen Anna van Dijk, voorzitter landelijke werkgroep Privacy GroenLinks, Peter van Dijk, medewerker Tweede Kamer-fractie en Tineke Strik, Eerste Kamer-lid van Groen Links in het Eindhovens Dagblad. Volgens het drietal denken veel Nederlanders dat veiligheid belangrijker is dan privacy, "terwijl beide zaken in werkelijkheid hand in hand gaan."
De overheid zou teveel informatie over burgers opslaan, zonder dat die hier inzicht in hebben. "Er is geen Big Brother. Maar de vele maatschappelijke, commerciële, technische en politieke ontwikkelingen vormen een sluipende opeenstapeling van mogelijkheden. Dit kan positief worden gebruikt, maar het vormt ongemerkt ook een enorme inbreuk op ons privéleven."
Dit kan ook mensen treffen die beweren niets verbergen te hebben, zoals met identiteitsfraude of een verkeerde interpretatie van de feiten het geval kan zijn. "We weten niet precies waar bodyscans, paspoortgegevens en videobeelden allemaal voor gebruikt worden."
Gidsland
De GroenLinks leden benadrukken dat een democratische rechtsstaat alleen bij de gratie van transparantie en openheid bestaat. "Het sluipende web van privacybeperkende middelen staat dit in de weg." Nederland zou dan ook de rest van Europa moeten laten zien hoe belangrijk de veiligheid van het privédomein is. "Ons land kan daarmee een gidsland worden in privacyvriendelijkheid - een kans die GroenLinks niet wil laten liggen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.