Niet de politie, maar burgers moeten zich met de bestrijding van cybercrime bezighouden, aldus hoogleraar Wouter Stol. Stol is bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit. Politie zou met name op kennisgebied achter de feiten aanlopen. "Toch moet de politie niet de fout begaan zich steeds meer te focussen op informatietechnologie", Stol. Hij ziet liever dat burgers technologie inzetten, omdat dit uiteindelijk helpt bij de opsporing van criminelen.
Voor de rechtshandhaving in cyberspace spelen verschillende problemen. Zo moet de politie soms enorme hoeveelheden data verwerken van in beslag genomen gegevensdragers. Verdachten opereren vaak vanuit het buitenland. "Maar het grootste probleem waar de politie mee kampt, is een gebrek aan kennis. Zij weet onvoldoende over de aard en de omvang van cybercrime, onvoldoende over werkwijzen van daders, onvoldoende over wie de daders zijn, onvoldoende over slachtofferschap, onvoldoende over de wettelijke bepalingen aangaande cybercrime en, last but not least, onvoldoende over welke maatregelen effectief zijn tegen de verschillende soorten cybercriminaliteit."
Volgens Stol is het dan ook de vraag of de politie naar totale controle op het gebied van informatietechnologie moet streven. "Met andere woorden: moet de politie steeds meer informatietechnologie in gebruik nemen om het hoofd te bieden aan de toenemende cybercrime? Het antwoord op die vraag is: nee." Juist burgers moeten met technologie aan de slag gaan, omdat automatisering een zware last voor het politieapparaat is.
1984
De hoogleraar merkt op dat de theorie van technologische handhaving stelt dat technologie primair het gedrag van degenen die haar feitelijk gebruiken reguleert. "En pas in tweede instantie – als ze dat überhaupt al doet – het gedrag van anderen op wie die technologie is gericht. Een overheid die zich zorgen maakt over veiligheid in cyberspace moet zo gezien dus niet proberen die veiligheid te vergroten door zelf technologie te gaan gebruiken waarmee zij het gedrag van mensen in cyberspace wil reguleren."
De overheid moet juist het gebruik van technologie stimuleren, want wie IT gebruikt, wordt extra zichtbaar voor zijn omgeving. "Soms omdat hij een reeks digitale sporen nalaat, zoals bij internet-, voordeelpas-. toegangspas-, klantenpas-, ov-kaart-, creditcard-, betaalpas-, en telefoongebruik. Iemands gangen kunnen op basis daarvan naderhand vrij secuur worden gereconstrueerd. Burgers hebben zich massaal aan technologie verbonden en melden uit vrije wil meerdere keren per dag waar zij zich bevinden, wat zij doen, met wie zij contacten hebben en welke route zij afleggen. Twitteraars gaan daarin nog verder en geven doorlopend een expliciet verslag van hun doen en laten. Big Brother in 1984 had dat niet mooier kunnen regelen."
Ondanks de mogelijkheid voor gebruikers om technologie te gebruiken, schiet de politie nog te gemakkelijk in een oude reflex, aldus Stol "Nieuwe technologie aangrijpen om daarmee als politie de misdaad een slag toe te brengen. Nog steeds moet de politie leren om niet te veel naar zich toe te trekken. Zij is niet in staat om het probleem van de criminaliteit alleen op te lossen, wat voor mooie technologie zij ook in handen heeft en dat geldt ook in cyberspace."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.