Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Deze week een 'bezemwagen-editie' van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag één vraag kort behandelt.
Vraag: Recent las ik dat Sony weer bezig was met rootkits, ditmaal in de PS3. De vraag is kort en krachtig: Mag Sony dit zomaar doen?
Antwoord: Er zijn niet bijster veel specifieke regels over wat een bedrijf in zijn apparaten mag verstoppen. Specifiek voor software die ongevraagd geïnstalleerd wordt via een netwerk geldt het Besluit Universele Dienstverlening en Eindgebruikersbelangen (Bude).
Artikel 4.1 van dat Besluit regelt dat opslaan van gegevens op iemands computer alleen mag als men eerst de gebruiker duidelijk en nauwkeurig informeert over het hoe en waarom, en ook nog eens op een "voldoende kenbare wijze" gelegenheid biedt om dat opslaan te weigeren. Onder "gegevens" valt ook software. Op die grond werd het bedrijf DollarRevenue tot enkele tonnen boetes veroordeeld. Je zou kunnen betogen dat Sony's software daar ook onder valt, maar dan moet er wel iemand naar de OPTA die hier last van heeft.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.