De Nederlandse meta-zoekmachine Ixquick heeft van stichting EuroPriSe het Europese privacykeurmerk ontvangen. De zoekmachine gebruikt verschillende technieken om gegevensopslag te minimaliseren en te versleutelen. Zo worden IP-adressen niet in de logbestanden opgeslagen. Alle andere soorten informatie, zoals taal en browser, worden niet als persoonsgegevens gezien, maar worden wel binnen veertien dagen verwijderd.
Daarnaast ontvangen betrokken derde partijen, zoals zoekmachine providers en adverteerders, geen informatie waarmee ze Ixquick-gebruikers kunnen identificeren. Daarnaast geldt dit ook voor websites die via de Ixquick proxy bezocht worden. Ixquick cachet afbeeldingen, video's en webpagina's voor de proxy, maar de inhoud van de cache wordt na een uur automatisch verwijderd.
Als laatste zijn de Ixquick-servers zo ingesteld dat HTTP requests over HTTPS lopen en de zoekmachine de POST methode in plaats van de GET methode gebruikt. Bij het openen van een zoekresultaat, wordt de zoekopdracht niet aan de bezochte website meegegeven.
Privacy
70 tot 80% van de informatie op het internet wordt gevonden via zoekmachines. Handig bij het zoeken naar allerlei onderwerpen, maar een zoekmachine onthult ook allerlei persoonlijke informatie en laat datasporen achter, zo laat EuroPrise weten. Ixquick ontving het privacykeurmerk voor het eerst in 2008. Dit moet echter steeds verlengd worden.
"Door simpelweg zoekopdrachten aan elkaar te koppen zijn gebruikers te identificeren. Deze informatie is te gebruiken voor profilering en om iemand zijn kredietwaardigheid te bepalen. Iedereen die niet wil worden gevolgd tijdens het zoeken, moet een privacyvriendelijke dienst zoals Ixquick gebruiken", aldus de Europese stichting.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.