Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Deze week een 'bezemwagen-editie' van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag één vraag kort behandelt.
Vraag: Mag een beheerder zomaar een wachtwoord wijzigen van een gebruiker zonder dat deze gebruiker hiervan op de hoogte wordt gebracht? Met andere woorden: is een password "eigendom" van een gebruiker?
Antwoord: Een password is juridisch geen 'ding' dus van eigendom kun je niet spreken. En ik ken ook geen andere wettelijke regels over wachtwoorden. Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet met zo'n wachtwoordwijziging, mits men je natuurlijk maar mededeelt wat het nieuwe wachtwoord is geworden. Als je het nieuwe wachtwoord niet krijgt, dan kun je spreken van een vorm van wanprestatie, je kunt immers niet meer bij de dienst waar je voor betaalt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.