Deze week is er in de Verenigde Staten een nieuw voorstel ingediend om kritieke cyberdreigingen aan te pakken, zonder dat de Amerikaanse president daarbij het internet kan uitschakelen. De afgelopen maanden passeerde meerdere keren een zogeheten kill-switch de revue. Die zou Barack Obama de mogelijkheid geven om bij een grootschalige aanval het internet deels uit te schakelen.
De vernieuwde Cybersecurity and Internet Freedom Act stelt volgens de opstellers dat niet de president, noch andere partijen in dienst van de VS de autoriteit hebben om het internet uit te schakelen. De wet moet juist de voorwaarden duidelijk maken wanneer de Amerikaanse regering kan en mag ingrijpen om de kritieke infrastructuur te beschermen.
"We willen het eens en voor altijd duidelijk maken. Zoals iemand laatst zei, is de term kill-switch de dooddoener van het cybersecurity debat geworden", aldus Senator Joe Lieberman die als onderdeel van een Homeland Security commissie het nieuwe voorstel indiende. Niet alleen zou het uitschakelen van het internet in strijd met het doel van de wet zijn, het is zelfs onmogelijk, merkt Lieberman op.
Twijfels
Privacygroepen zijn echter niet overtuigd. "De vraag gaat veel verder dan een kill-switch. Het gaat erover of de overheid zich met communicatie kan bemoeien. De vraag is of er daar voldoende bescherming tegen is", zegt Michelle Richardson van de ACLU. Volgens haar geeft het voorstel de president nog steeds veel mogelijkheden om zich met de communicatie op internet te bemoeien.
Ze krijgt bijval van digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation. "De president heeft nog steeds ongecontroleerde macht om te bepalen welke diensten en inhoud in het geval van een cyberramp over het internet mogen gaan." Volgens EFF advocaat Kevin Bankston zijn de zorgen van de burgerrechtenbeweging dan ook niet veranderd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.