image

Juridische vraag: Mag KPN op mijn Experia-box inloggen?

woensdag 18 april 2012, 10:19 door Arnoud Engelfriet, 28 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

Vraag: Bij een storing bij mijn internetverbinding kon de medewerker van KPN op afstand en zonder aparte toestemming of wachtwoord inloggen in de Experia-box (de modem) in mijn huis. Deze box heb ik in bruikleen, maar ik vind het toch vreemd dat men zomaar zonder het te melden in mijn modem zou kunnen binnendringen. Als de eigenaar van de CV-ketel of elektriciteitsmeter (ook in bruikleen) bij deze apparaten wil, moeten ze toch ook mijn toestemming vragen alvorens naar binnen te mogen?

Antwoord: Het klopt dat de CV-monteur en de meteropnemer niet zomaar je huis binnen mogen gaan om deze apparaten te bekijken of aan te passen. Maar dat heeft te maken met het feit dat er een duidelijke grens is: de voordeur. Die zit dicht en die gaat niet zomaar open. Bij een Experia-box is die grens er niet.

Ook speelt bij de CV en de meter mee dat er dan fysiek iemand in je huis komt, wat wordt gezien als een toch vrij ernstige inbreuk op de privacy. Daarom kan de meteropnemer niet zomaar naar binnen, en kan het elektriciteitsbedrijf niet eisen dat je een sleutel aan ze geeft. Maar wél kan men afspreken in de algemene voorwaarden dat je binnen redelijke grenzen verplicht bent eens in de drie jaar die opnemer binnen te laten. Dit is bijvoorbeeld in de Elektriciteitswet geregeld, zie artikel 16 en 26na. Het moment is dan in overleg en de inspectie mag alleen de meter betreffen maar je zult redelijkerwijs moeten toestaan dat er een meteropnemer naar binnen gaat.

Voor modems zijn er geen direct toepasbare regels. Je valt dan terug op algemene principes: in hoeverre is hier sprake van een privacyschending of ander onredelijk handelen en hoe kunnen we daarmee omgaan?

Persoonlijk zie ik de privacyschending niet echt. In het modem gebeurt weinig dat je als persoonlijk of privé zou kunnen betitelen. Natuurlijk stromen er privégegevens door het modem, en daar mag de provider alleen bij komen met een wettig bevel of als dat noodzakelijk is voor een goede levering van de dienst. Bovendien heeft hij geheimhouding bij alle privégegevens die hij tegenkomt. Zolang men dus alleen op het modem inlogt voor onderhoud zie ik geen juridisch probleem.

Het is natuurlijk wel zo netjes dat een provider eerst vráágt of men dit mag doen, maar dat maakt het nog geen verplichting om te vragen.

De regels over bruikleen uit de wet zeggen hier verder niets over. Niet gek, want die zijn nog van de oude spelling.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (28)
18-04-2012, 10:35 door Anoniem
Moderne CV-ketels en 'slimme' meters kennen ook niet meer de fysieke barierre van de voordeur...
Hoe zit het dan?
18-04-2012, 10:41 door Anoniem
Bedankt voor het antwoord. Het is blijkbaar de normale gang van zaken.

Als ik een vergelijking trek met alarmsystemen, dan moet de gebruiker eerst een code intoetsen, voordat een monteur op afstand in kan loggen. Maar goed de monteur kan dan ook het hele alarmsysteem uitschakelen e.d.

Natuurlijk hebben de providers hun zaakjes goed op orde en kan er niet iemand anders inloggen.
18-04-2012, 11:07 door Anoniem
Juridisch mag dat zo zijn, maar dan kan de beheerder blijkbaar de Experia box wijzigen. Ook nieuwe software installeren en dan afluisteren?
18-04-2012, 11:08 door Ed Dekker
In het modem gebeurt weinig dat je als persoonlijk of privé zou kunnen betitelen.
Privacy is missschien niet zozeer het issue hier.
De Experia-box - of welke modem/router dan ook - bevindt zich op het grensvlak van de infrastructuur van de provider en mijn eigen infrastructuur. Wanneer je een beetje rondsnuffelt in de administratie en logging kan je echt heel veel te weten komen over wat er voor spullen in huis zijn, wanneer die gebruikt worden etc.
Ik zou daarom altijd willen weten of en wanneer de provider in mijn router kijkt. En dan liefst op zo'n manier dat de provider daar geen invloed op heeft.
18-04-2012, 11:14 door Wim ten Brink
Bij sommige huurhuizen met een trapportaal is de meterkast vaak in een speciale kast te vinden buiten de voordeur. De meter-opnemer hoeft dan niet eens meer binnen te komen. Hij gaat gewoon alle meterkasten langs in het trapportaal. En ja, mensen kunnen in die kast ook prive-spullen opslaan maar daar is die kast dus niet voor bedoeld.

Mag de meter-opnemer wel zonder mijn toestemming in die meterkast komen?
18-04-2012, 12:06 door SirDice
Simpele oplossing, die experia-box lekker in een doos opbergen (of terug sturen) en een eigen modem aanschaffen/aansluiten.
18-04-2012, 12:59 door Anoniem
Experia box alleen als modem gebruiken. Daarachter je eigen router zetten. Wat er over het LAN gaat hoeft die Experiabox mi. helemaal niet te zien.
18-04-2012, 13:27 door Anoniem
Ja het nadeel is dat je eigenlijk nooit een eigen modem kan aansluiten op je signaal dat je binnenkrijgt van je provider.
Dat doen ze expres,dit vanwege de internet downloadsnelheid waar je een abonnement op hebt.
De provider regeld namelijk de up en download snelheid waarvoor je betaald.
Als je zelf een modem hebt gekocht en aangesloten op dat signaal,dan heb je altijd de hoogste snelheid.
Ja en dat wil een provider juist niet hebben.
Ik kan ook niet bij mijn UPC modem zelf alles instellen,ik kan dat alleen bij mijn eigen router hoe of wat er binnen mijn netwerk gebeurd.
Upc kan alleen bij mijn modem komen op afstand en niet inloggen op mijn router zomaar.
18-04-2012, 13:36 door Anoniem
Door WorkshopAlex: Bij sommige huurhuizen met een trapportaal is de meterkast vaak in een speciale kast te vinden buiten de voordeur. De meter-opnemer hoeft dan niet eens meer binnen te komen. Hij gaat gewoon alle meterkasten langs in het trapportaal. En ja, mensen kunnen in die kast ook prive-spullen opslaan maar daar is die kast dus niet voor bedoeld.

Mag de meter-opnemer wel zonder mijn toestemming in die meterkast komen?
Zo is het ook in mijn portiekflat. En ik kreeg afgelopen jaar een energierekening met exact kloppende meterstanden, zonder dat ik zelf toestemming heb gegeven tot het openen van de meterkast in de gang. Blijkbaar gebeurt het. En omdat ik wist dat het kon heb ik expres geen persoonlijke spullen in de meterkast opgeborgen.
18-04-2012, 13:44 door Anoniem
Door Anoniem: Juridisch mag dat zo zijn, maar dan kan de beheerder blijkbaar de Experia box wijzigen. Ook nieuwe software installeren en dan afluisteren?

Ja.. Hij KAN inderdaad afluisteren door software te installeren. Ik denk alleen dat Art 139 daar een stokje voor steekt. Een provider maakt zichzelf onmogelijk als ie het doet.

Wantrouwen is goed, maar kan ook te ver gaan.
18-04-2012, 14:02 door Anoniem
Door Anoniem: Natuurlijk hebben de providers hun zaakjes goed op orde en kan er niet iemand anders inloggen.
Ik zou graag een definitie hebben van zaakjes goed op orde in het licht van bekende zwaktes in routers en de incidenten die in het nieuws komen.
18-04-2012, 14:07 door SirDice
Door Anoniem: Ja het nadeel is dat je eigenlijk nooit een eigen modem kan aansluiten op je signaal dat je binnenkrijgt van je provider.
Dat gaat prima hoor.

Dat doen ze expres,dit vanwege de internet downloadsnelheid waar je een abonnement op hebt.
De provider regeld namelijk de up en download snelheid waarvoor je betaald.
Als je zelf een modem hebt gekocht en aangesloten op dat signaal,dan heb je altijd de hoogste snelheid.
Ja en dat wil een provider juist niet hebben.
De snelheid wordt op de DSLAM (of daar nog verder achter) geregeld, niet aan de client kant op het modem.
Ook bij het huidige DOCSIS (kabel internet) wordt de snelheid aan de provider kant geregeld, niet aan de client kant.
18-04-2012, 14:42 door Anoniem
KPN gaat nog verder; op basis van 'behoefte' worden instellingen aangepast en/of ongedaan gemaakt door een volledige reset van het modem. Dit is in ieder geval het geval met de Thomson 789vn modems.
18-04-2012, 15:01 door Anoniem
Het is toch wel interessant dat elke medewerker van de ISP kan inloggen op je modem. Wie zorgt er voor dat de medewerker niet met een kopie van de login software vanuit zijn huis op mijn modem inlogt.

Er vanuit gaan dat deze modems toch een bepaalt OS (linux) draaien, bestaat de mogelijkheid om malware te draaien op deze modems en als een MITM te functioneren.

Weet iemand hoe het met de beveiliging van deze modems zit?
18-04-2012, 15:31 door Anoniem
Theoretisch is het dus mogelijk om gegevens te tappen van het interne netwerk!

Eigen modem kan inderdaad met ADSL en alleen internet. Wel moet dan de vci en vpi juist worden ingesteld. Met Docsis heb ik geen ervaring met een eigen modem. In combinatie met telefonie is het echter wel lastig aangezien dit in het modem van de provider wordt geregeld. Een eigen router met firewall koppelen aan het modem is technisch gezien een goede oplossing.

Ik heb voor een ander oplossing gekozen: De computers communiceren allen met het internet en hebben onderling geen relaties met elkaar. Alle netwerkverkeer gaat dan toch al langs de provider. Hiervoor heb ik de computers in Windows 7 alle netwerkconfiguraties op 'openbaar netwerk' gezet.

Aan de andere kan is het ook goed om vertrouwen te hebben in de leverancier. Helaas is de wetgeving nog blijkbaar een grijs gebied.
18-04-2012, 16:20 door Brammel
Ik heb upc en kan gewoon in mijn modem alles veranderen. 192.168.0.1 (admin als wachtwoord) : Thomson Modem

Dat deed ik laatst ook men toen werkte ie niet meer....

Ik gebeld naar upc en netjes is alles op afstand weer in orde gemaakt.....

Wel zo handig op afstand...en geen monteur meer over de vloer....en wat is er nu privé in mijn modem.
18-04-2012, 18:02 door Anoniem
Door Anoniem: Het is toch wel interessant dat elke medewerker van de ISP kan inloggen op je modem. Wie zorgt er voor dat de medewerker niet met een kopie van de login software vanuit zijn huis op mijn modem inlogt.

Er vanuit gaan dat deze modems toch een bepaalt OS (linux) draaien, bestaat de mogelijkheid om malware te draaien op deze modems en als een MITM te functioneren.

Weet iemand hoe het met de beveiliging van deze modems zit?

1. KPN logt niet in op het modem, KPN verandert instellingen in het modem met behulp van het TR-069 protocol via een server (het modem krijgt dan gewoon commando's vanaf het netwerk die het uitvoert) er logt dus niemand rechtstreeks in op het modem.
Je kan trouwens ook niet inloggen op de experiabos van buitenaf omdat de firewall in het modem dat niet toelaat.
18-04-2012, 18:29 door Anoniem
Door Anoniem: Het is toch wel interessant dat elke medewerker van de ISP kan inloggen op je modem. Wie zorgt er voor dat de medewerker niet met een kopie van de login software vanuit zijn huis op mijn modem inlogt.

Er vanuit gaan dat deze modems toch een bepaalt OS (linux) draaien, bestaat de mogelijkheid om malware te draaien op deze modems en als een MITM te functioneren.

Weet iemand hoe het met de beveiliging van deze modems zit?

Omdat de meeste login "software" webbased is en alles wat de medewerkers doen gelogd wordt, tevens kan een medewerker niet zijn eigen variant van het modem software uploaden omdat het domweg niet zo werkt, een medewerker kan alleen opdracht geven aan het modem om nieuwe software op te halen maar dat haalt het modem dan zelf op vanaf een vooraf ingestelde server van de provider en daar kan maar een heel select aantal medewerkers bij en op die server kan je niet zomaar je eigen firmware op zetten.

De medewerker logt trouwens ook niet in op je modem maar verstuurt een commando naar een TR-069 server en die geeft de opdracht aan het modem.
18-04-2012, 20:00 door regenpijp
@ Brammel

Was het niet een draadloos modem?
18-04-2012, 21:17 door Anoniem
Beveiliging rammelt nog wel eens. In de oude ExperiaBox (Siemens) kan men bijvoorbeeld inloggen met username: engineer en password: engineer. Het modem genereert dan wel een foutmelding, maar vervolgens zijn wel de administratieve pagina's te benaderen.

@Brammel: In een modem is niets prive, deze communiceert toch al naar buiten. Het probleem is, dat deze wordt gecombineerd met een router (al dan niet met wifi) en firewall. De router routeert ook al het interne netwerkverkeer. De firewall zou kunnen worden aangepast en ......(misschien heeft iemand anders nog verder ideeën).
19-04-2012, 08:57 door Anoniem
Mogelijk om op afstand aan te passen: DNS-server (sommige virussen doen dat ook); Firewall; NAT-settings; de locale PC aan de DMZ toevoegen. Aardige voorbeelden toch?
19-04-2012, 09:04 door Anoniem
Ook een aardige modem/router: Netopia 3346N-ENT. De telnet poort aan de internet kant, kan niet worden dichtgezet. Hierop worden continu aanvallen uitgevoerd. Er is al een keer op ingebroken en een aantal succesvolle DNS-aanvallen zijn er op uitgevoerd.

Momenteel opgelost door het poortnummer te wijzigen naar iets wat niet door de standaard nmap scan wordt geanalyseerd.
19-04-2012, 12:50 door Anoniem
Eigenlijk wel een interessante discussie...

De topic starter maakt zich druk over het feit dat een engineer of helpdesk medewerker op een device kan inloggen dat van de provider is, maar bij hem thuis staat. Dat dezelfde medewerker op de DSLAM in kan loggen en daar exact hetzelfde verkeer van de topic starter kan zien vindt iedereen eigenlijk wel prima....

Het probleem zit dus in het feit dat de modem bij je thuis staat ipv ergens bij de provider - niet dat iemand je internet verkeer mogelijk kan bekijken. En eigenlijk is dat laatste veel verontrustender dan dat eerste. De voorbeelden zijn al voorbij gekomen van de slimme meter die op afstand is uit te lezen (technisch ook een vorm van aanloggen), en ook de postbode stapt op jouw privé terrein om de post in de brievenbus te doen en kan dus zien wat er min of meer gebeurt...
20-04-2012, 10:07 door Anoniem
@Anoniem 12:50
Het bekijken van het internet verkeer lijkt mij niet het probleem. Volgens artikel 139c mag een provider dat analyseren. Vroeger hadden we een ISRA-punt, wat een duidelijke scheiding was. Momenteel is het onduidelijk wat de scheiding is. Aan de ene kant is het extra service, aan de andere kant brengt het wat risico's met zich mee.
20-04-2012, 11:21 door Anoniem
Momenteel is het onduidelijk wat de scheiding is. Aan de ene kant is het extra service, aan de andere kant brengt het wat risico's met zich mee.

Hmm... in hoeverre onduidelijk dan? De topic-starter weet dat het modem niet van hem is, maar van de provider. Een router achter de modem is van de klant - daar kan de provider duidelijk niet bij.

In de meterkast speelt min of meer hetzelfde: een deel van de meterkast is 'beveiligd' met een loodje en daar mag je dus als gebruiker niet bij. Staat wel in jouw huis maar is niet door jou te benaderen...

Het lijkt erop dat de topic-starter voornamelijk een probleem heeft met het feit dat er iets van een leverancier op zijn eigendom staat - iets waar hij zelf niets over te zeggen heeft. Dat wringt - en dat zou niet zo hoeven zijn...
20-04-2012, 13:00 door Anoniem
De Experiabox Modems worden met de zogeheten TSM applicatie beheerd.
Hiermee kun je alleen instellingen van het modem configutreren.
Denk hierbij aan SIP accounts, Radius login ed.

De snelheid word op meerdere plekken geregeld.
1. Door het profiel op de DSLAM poort.
2. Door een administratief profiel. (deze word automatisch gecheckt).

Er kan bijvoorbeeld wel tussen de DSLAM en het modem een hogere snelheid gestuurd worden maar dit krijgt de DSLAM poort niet aangeleverd.

Bij KPN is het ook niet mogelijk een eigen modem te gebruiken omdat dan je VOIP niet meer werkt.
de SIP profielen worden namelijk automatisch via TSM naar het modem gepompt.
20-04-2012, 15:03 door Anoniem
Van de topic-starter:
Ik heb er geen problemen mee, dat er apparatuur van een leverancier op mijn eigendom staat. Waar het mij om gaat is wat de wetgever van het beheer op afstand vindt en wat wij als consumenten daarvan vinden.

Ook wil ik mensen erop attenderen, dat er met een thuis-netwerk gegevens van het interne netwerk door de router van de leverancier stromen. Een vergelijk met gas, water en elektra zie ik niet direct.
20-04-2012, 20:37 door Patio
Door Anoniem: Van de topic-starter:
Ik heb er geen problemen mee, dat er apparatuur van een leverancier op mijn eigendom staat. Waar het mij om gaat is wat de wetgever van het beheer op afstand vindt en wat wij als consumenten daarvan vinden.

Ook wil ik mensen erop attenderen, dat er met een thuis-netwerk gegevens van het interne netwerk door de router van de leverancier stromen. Een vergelijk met gas, water en elektra zie ik niet direct.

Inderdaad. Wat er tussen het open internet en je modem gebeurt ziet alleen je provider en dan alleen a;s deze toevallig op dat moment kijkt. Als je het direct lokaal opslaat en het bericht wist door je modem uit en aan te zetten is het weg tenzij de zender het heeft bewaard. zoals Arnoud aangeeft: De provider kon erbij, maar moet dat voor zichzelf houden en kan er juridisch echt niets mee. Moet zich eigenlijk van de domme houden ook als er vragen over komen. De provider zou eventueel in een ethisch/moreel dilemma komen als iets illegaals wordt geconstateerd.

Gas, water en licht zijn verbruiksartikelen. Gegevens zijn in wezen een dienst die weliswaar wat waarde kan hebben in bepaalde gevallen, maar je kunt deze niet of heel moeilijk hard maken d.w.z. in geld uitdrukken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.