Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Bij een storing bij mijn internetverbinding kon de medewerker van KPN op afstand en zonder aparte toestemming of wachtwoord inloggen in de Experia-box (de modem) in mijn huis. Deze box heb ik in bruikleen, maar ik vind het toch vreemd dat men zomaar zonder het te melden in mijn modem zou kunnen binnendringen. Als de eigenaar van de CV-ketel of elektriciteitsmeter (ook in bruikleen) bij deze apparaten wil, moeten ze toch ook mijn toestemming vragen alvorens naar binnen te mogen?
Antwoord: Het klopt dat de CV-monteur en de meteropnemer niet zomaar je huis binnen mogen gaan om deze apparaten te bekijken of aan te passen. Maar dat heeft te maken met het feit dat er een duidelijke grens is: de voordeur. Die zit dicht en die gaat niet zomaar open. Bij een Experia-box is die grens er niet.
Ook speelt bij de CV en de meter mee dat er dan fysiek iemand in je huis komt, wat wordt gezien als een toch vrij ernstige inbreuk op de privacy. Daarom kan de meteropnemer niet zomaar naar binnen, en kan het elektriciteitsbedrijf niet eisen dat je een sleutel aan ze geeft. Maar wél kan men afspreken in de algemene voorwaarden dat je binnen redelijke grenzen verplicht bent eens in de drie jaar die opnemer binnen te laten. Dit is bijvoorbeeld in de Elektriciteitswet geregeld, zie artikel 16 en 26na. Het moment is dan in overleg en de inspectie mag alleen de meter betreffen maar je zult redelijkerwijs moeten toestaan dat er een meteropnemer naar binnen gaat.
Voor modems zijn er geen direct toepasbare regels. Je valt dan terug op algemene principes: in hoeverre is hier sprake van een privacyschending of ander onredelijk handelen en hoe kunnen we daarmee omgaan?
Persoonlijk zie ik de privacyschending niet echt. In het modem gebeurt weinig dat je als persoonlijk of privé zou kunnen betitelen. Natuurlijk stromen er privégegevens door het modem, en daar mag de provider alleen bij komen met een wettig bevel of als dat noodzakelijk is voor een goede levering van de dienst. Bovendien heeft hij geheimhouding bij alle privégegevens die hij tegenkomt. Zolang men dus alleen op het modem inlogt voor onderhoud zie ik geen juridisch probleem.
Het is natuurlijk wel zo netjes dat een provider eerst vráágt of men dit mag doen, maar dat maakt het nog geen verplichting om te vragen.
De regels over bruikleen uit de wet zeggen hier verder niets over. Niet gek, want die zijn nog van de oude spelling.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.