image

40% consumenten kan WiFi-netwerk niet beveiligen

donderdag 17 maart 2011, 10:15 door Redactie, 5 reacties

Veertig procent van de Britse consumenten is niet in staat om de beveiligingsinstellingen van hun draadloze netwerk aan te passen, zo blijkt uit een online onderzoek dat de Information Commissioner’s Office (ICO) liet uitvoeren. Ondanks dat de meeste internetproviders de WiFi-beveiliging voor hun klanten instellen, zegt 16% van de ondervraagde consumenten dat ze weten of niet zeker zijn dat ze via een onbeveiligd draadloos netwerk surfen.

De ICO roept internetproviders, winkels en fabrikanten op om duidelijke handleidingen met hun apparatuur mee te leveren. Daar moeten niet alleen de juiste beveiligingsinstellingen in staan, maar ook wat de risico's van een onbeveiligd netwerk zijn.

"Mensen gaan niet van huis zonder hun deur op slot te doen, maar velen surfen nog zonder adequate bescherming van hun persoonlijke gegevens. Het feit dat Google Street View auto's gegevens van onbeveiligde draadloze netwerken konden opslaan, onderstreept dat meer mensen hun WiFi-beveiligingsinstellingen serieus moeten nemen", zegt ICO beleidsmaker Steve Wood. Het beveiligen van een draadloos netwerk wordt in deze Certified Secure video uitgelegd.

Reacties (5)
17-03-2011, 17:41 door Anoniem
Ignorance is bliss...

Veruit de meeste computergebruikers nemen niet de moeite om zich ook maar enigzins te verdiepen in WiFi-beveiliging.

Het lezen van de bijgeleverde handleiding is al teveel gevraagd. Even googleën wat de risico's kunnen zijn bij gebruik van een open draadloos netwerk is ook niet interessant.

Als je het over WPA2-encryptie hebt dan zeggen de meeste mensen met een draadloos netwerk: "Watzeggie ??"
Anderen denken dat ze genoeg hebben aan MAC-filtering en weten niet hoe makkelijk MAC-address spoofing is.

Ach ja, als ze maar lekker kunnen interwebben......
17-03-2011, 19:35 door Thasaidon
Ach, je wifi beveiligen heeft tegenwoordig in Nederland toch geen zin meer,
want "de heren van de hoge raad" hebben besloten dat surfen via de wifi van een ander volledig legaal is.
Zelfs als je eerst die wifi moet hacken!

http://www.security.nl/artikel/36520/1/Juridische_vraag%3A_Hoe_ver_mag_je_gaan_met_WiFi-meeliften%3F_.html
17-03-2011, 21:17 door Lekensteyn
Door Thasaidon: Ach, je wifi beveiligen heeft tegenwoordig in Nederland toch geen zin meer,
want "de heren van de hoge raad" hebben besloten dat surfen via de wifi van een ander volledig legaal is.
Zelfs als je eerst die wifi moet hacken!

http://www.security.nl/artikel/36520/1/Juridische_vraag%3A_Hoe_ver_mag_je_gaan_met_WiFi-meeliften%3F_.html

Ho effe, een wachtwoord erop zetten is nog altijd beter als geen wachtwoord. Bij een onversleutelde netwerk kan Jan en alleman lekker meeluisteren en verkeer onderscheppen.
17-03-2011, 23:26 door _____

Ho effe, een wachtwoord erop zetten is nog altijd beter als geen wachtwoord. Bij een onversleutelde netwerk kan Jan en alleman lekker meeluisteren en verkeer onderscheppen.

Idem...
18-03-2011, 17:06 door Anoniem
Ik vind het wel prima dat er veel netwerken onbeveiligd zijn:

- Het is een keuze die ieder voor zich moet maken. Als je gewoon met 1 router en een thuiscomputer werkt (waarvan ik vermoed dat dat bij verreweg de meeste mensen het geval is), en je ervoor zorgt dat je passwords niet in plaintext verstuurd worden, is er niet zoveel aan de hand. Zorgen dat je passwords versleuteld verstuurd worden is sowieso een goed idee (want wie garandeert dat je verkeer niet verderop in het netwerk wordt afgetapt?). Het risico dat je thuiscomputer (dus niet een server o.i.d.) gehackt wordt is klein omdat er meestal niet veel services draaien. Dat anderen kunnen kijken welke webpagina's je allemaal bekijkt lijkt me nauwelijks interessant (want we hebben niets te verbergen met z'n allen, toch?). Maar nogmaals: dat mag iedereen voor zich uitmaken.

- Als je je netwerk openzet help je willekeurige passanten op een eenvoudige manier even hun mail op te halen. Vooral buitenlanders help je daarmee, aangezien andere methoden (zoals dataroaming met je telefoon) vaak veel duurder zijn in het buitenland. De 'schade' die je daarbij zelf oploopt is minimaal (de meeste verbindingen zijn toch fixed fee, dus je enige schade is dat ten tijde van het gebruik door anderen jezelf iets minder snel kunt internetten). En als je er last van hebt kun je altijd nog maatregelen nemen.

- Dan is er nog de opsporing aan de hand van een IP-adres door politie/BUMA/wie dan ook. Ik denk *niet* dat we naar een situatie toemoeten waarin rottigheid uitgehaald via een bepaald IP-adres ook direct wordt toegeschreven aan de 'houder' van dat IP-adres. Ik ben bang dat veel van de roep om iedereen z'n verbinding te laten beveiligen daar wel door ingegeven is, om mensen het argument te ontnemen dat ook iemand anders de verbinding gebruikt kan hebben. Maar dat betekent dat het wel erg eenvoudig wordt om een willekeurig persoon ergens voor te laten opdraaien... Kraak de WiFi-verbinding van je buurman (als je 'm niet zo mag), zet via die verbinding een bedreiging tegen Wilders op een forum en geniet vervolgens hoe hij de volgende ochtend van z'n bed gelicht wordt door de politie. Dat wordt leuk. Helemaal als hij vervolgens degene is die mag gaan aantonen dat hij het *niet* gedaan heeft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.