Het Elektronisch Patiëntendossier is niet te beveiligen, dat zegt Guido van 't Noordende, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Van 't Noordende had een expertdiscussie met Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging in Nijmegen, die stelt dat het EPD wel veilig is te maken. Vorige week besloot minister Schippers (Volksgezondheid) de behandeling van het EPD tot 29 maart op te schorten, om te kijken of en hoe ze aan alle privacybezwaren tegemoet kan komen.
Van 't Noordende stelt dat zelfs als alle beveiligingsproblemen worden aangepakt, "wat op de schaal van het EPD en met de mankracht van Nictiz zeer onwaarschijnlijk is", dan zou er nog steeds sprake van function creep zijn. Een ander punt van kritiek is dat de verandering van het systeem afhankelijk is van de inzet van vele producenten van de aangesloten informatiesystemen, wat kosten en tijd met zich meebrengt. "Dat helpt ook niet mee - denk bijvoorbeeld aan de complexiteit van het invoeren van 'end-to-end' authenticatie, wat op zichzelf bezien toch een eenvoudige aanpassing is, maar op de schaal van het EPD kennelijk een enorme operatie die jaren vergt. Dit stemt mij niet optimistisch."
Big picture
De onderzoeker noemt de wet-EPD ook problematisch in de wijze dat het "informed consent" ten opzichte van bestaande wetgeving aanpast naar een generiek opt-out systeem waar de patiënt veel te weinig echte "regie" zou hebben. Bovendien zou de wet het een eenvoudige uitbreidbaarheid van het EPD mogelijk maken zonder veel parlementaire controle.
"Al met al is dit de "big picture" die ik zie. Dit naast de reële en serieuze beveiligingsproblemen die bestaan in het huidige systeem, en die niet zomaar oplosbaar zijn, maar waarmee de kans op misbruik onder meer toeneemt met de schaal van het systeem. Nog afgezien van de problemen die een hack van het centrale schakelpunt zou kunnen veroorzaken. Een afname van de mogelijkheden om privacy te bewaren is mijns inziens daarom onherroepelijk het gevolg van het aannemen van de wet."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.