Het is aan hackers om de wereld een betere en veiligere plek te maken, zo sloot Rop Gonggrijp de eerste dag van de Hack in the Box conferentie in Amsterdam af. Zowel bedrijven als overheden maken een potje van security. De ene na de andere IT-ramp doet zich voor en tal van systemen beschikken over gebrekkige security, als ze al over security beschikken. "Dat komt omdat ze op security gokken", stelt Gonggrijp. "Als ze winnen houden ze het geld van de gok. Verliezen ze, dan krijgen wij als maatschappij de rekening." In de huidige maatschappij verwachten bijvoorbeeld banken dat de maatschappij voor de opsporing en vervolging van skimmers betaalt. In de jaren 1990 hadden hackers echter al aangetoond dat betaalkaarten te skimmen waren. Toch hoopten banken dat de impact zou meevallen.
"Ze weten dat er geen gevolgen voor hen zijn." Dat geldt niet voor de maatschappij en burgers. "Wij krijgen met meer misdaad en meer surveillance te maken", ging Gonggrijp verder. De roep om repressie zit bij veel organisaties ingebakken.
Rewind
"Er is een geloof dat politie en inlichtingendiensten alles moeten zien. Dat door op 'rewind' te klikken alle problemen zijn op te lossen. Dat is een perceptie die we te zwaard en te vuur moeten bestrijden." Het hebben van een rewind-knop is echter goedkoper dan ooit. En landen hebben volgens Gonggrijp altijd dit soort oplossingen willen hebben. "De Oost-Duitsers ontwikkelden een systeem zodat ze alle schrijvers konden volgen. Zo'n systeem is nu in alle kleurenprinters aanwezig."
Volgens Gonggrijp is het dan ook opmerkelijk dat we nog steeds leven, gezien alle surveillance, die alleen maar groter zal worden. "Nu we totale surveillance kunnen veroorloven is het opeens nodig." Het leidt echter nergens toe, aldus de Nederlandse hacker. "Kun je genoeg mensen arresteren en vervolgen om zaken als misdaad terug te dringen. Het is een afleiding. We hebben echte security nodig in plaats van de surveillance waar nu om wordt geroepen."
Corruptie
Gonggrijp hekelde de corruptie waar de bevolking slachtoffer van wordt. "Corruptie is de werkelijke dreiging." De maatschappij moet echter ook zijn verantwoording nemen. "Er zijn grote olifanten in de kamer. Niemand weet wat er in de Chinese apparatuur aanwezig is. Niemand weet wat in de Israëlische aftap- of betaalsoftware zit. We uploaden allemaal onze gegevens naar de VS."
De wereld wordt volgens Gonggrijp een zooitje. "We gaan de verkeerde kant op. We zien dat ook in de cyberomgeving. De economie van zero-days." De partijen die zero-days kopen zijn geen criminelen meer, maar landen en inlichtingendiensten. En deze zero-days hebben een effect op mensen in westerse landen. Het verschijnen van vier zero-days die cybercriminelen vervolgens gebruiken zijn het gevolg van de Stuxnetworm.
"Dat zijn de gevolgen van cyberoorlog." Gonggrijp verwacht dat meer en meer beveiligingsproblemen door de inzet van cyberwapens zullen ontstaan." Daarbij is het steeds lastiger om de aanval aan iemand toe te schrijven."
Het is aan hackers en security-experts de taak om dit te bestrijden en kwetsbaarheden op verantwoordelijke manier te openbaren. Toch merkt Gonggrijp op dat hij niet cynisch wil overkomen. "Ik wil dat jullie er aan denken om een betere wereld te maken. Een veiligere, leefbare online planeet. Het verkopen van lekken aan landen en inlichtingendiensten helpt daar niet aan mee."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.