image

Google Chrome scant downloads op malware

woensdag 6 april 2011, 10:36 door Redactie, 4 reacties

Google gaat een nieuwe functionaliteit aan de browser Chrome toevoegen, die gebruikers voor met malware besmette downloads waarschuwt. De zoekgigant waarschuwde gebruikers al bij het bezoeken van gehackte of kwaadaardige websites dat hun computer risico liep. De Safe Browsing API die Google hiervoor gebruikt, is ook in Firefox en Safari aanwezig.

"Safe Browsing heeft veel goeds voor het web gedaan, maar het internet staat vol met misleidende en schadelijke content", zegt Moheeb Abu Rajab van het Google Security Team. Het gaat dan onder andere om websites die gebruikers via social engineering tot het downloaden van kwaadaardige bestanden proberen te verleiden.

Waarschuwing
De nieuwe downloadwaarschuwing moet daar verandering in brengen. Windowsgebruikers krijgen straks een waarschuwing te zien als ze een verdacht kwaadaardig bestand downloaden. De zoekgigant controleert de download aan de hand van de Safe Browsing API. "Deze feature laat Google niet zien welke URLs je bezoekt", merkt Abu Rajab op.

De functie wordt eerst op kleine schaal onder gebruikers van het Chrome development release kanaal getest. Als alles meezit zou de downloadwaarschuwing in de volgende stabiele versie van Chrome aanwezig zijn. "We hopen dat deze feature de online ervaring van onze gebruikers verbetert en helpt om het internet een veiligere plaats te maken." Ook Internet Explorer 9 beschikt over een feature die gebruikers voor besmette downloads waarschuwt. Microsoft zou hiermee 95% van de onbekende malware weten te stoppen.

Reacties (4)
06-04-2011, 12:09 door Syzygy
Hopelijk kun je het wel uitzetten of in ieder geval manipuleren in geval van false positives !
06-04-2011, 13:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-04-2011, 15:07 door Anoniem
en niet voor Internet explorer, jammer want net daar tref ik altijd de slechtste computer gebruikers aan.
Ik hoop dat ze van meerdere bronnen controleren of het wel echt een virus is (misschien via virustotal ofzo?)
06-04-2011, 16:11 door Anoniem
Door Syzygy: Hopelijk kun je het wel uitzetten of in ieder geval manipuleren in geval van false positives !
denk het wel... als je op een volgens chrome kwaadaardige website komt kan je er ook voor kiezen naar de site te gaan en de waarschuwing te negeren

groetjes,

Koningin Beatrix
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.