image

Kabinet wil downloadverbod invoeren

maandag 11 april 2011, 09:56 door Redactie, 37 reacties

Het kabinet wil het downloaden van films, muziek en e-boeken gaan verbieden, zo heeft staatssecretaris Teeven van Justitie aan de Tweede Kamer laten weten. Er komt echter geen straf of boete op te staan. Wel maakt de wet het mogelijk voor rechthebbenden om diensten en websites aan te pakken die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

Het downloadverbod zou niet alleen voor Nederlandse websites, maar ook voor buitenlandse sites gelden. De rechter zou internetproviders zelfs kunnen verplichten om toegang tot bepaalde websites te verbieden, zo meldt RTL Nieuws. De thuiskopieheffing op blanco cd's en dvd's zou wel worden afgeschaft. "Daar gaan we weer", verzucht digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Update 11:58
Volgens Bits of Freedom is het downloadverbod van Teeven een heilloze weg. "Slecht voor muzikanten, voor fans en voor internetvrijheid." Daarnaast sluit het verbod niet uit dat er tegen individuele gebruikers rechtszaken worden gevoerd.

Reacties (37)
11-04-2011, 10:02 door Syzygy
Die Teeven was gek en is nog steeds gek. (sorry maar elk eufemisme dekt de lading niet)
Zijn ideeën moesten aan banden gelegd worden en niet het downloaden
11-04-2011, 10:10 door Anoniem
En we marcheren samen met Fred door naar de commerciocratie.
11-04-2011, 10:17 door Mysterio
Wat een onzin!
Wel maakt de wet het mogelijk voor rechthebbenden om diensten en websites aan te pakken die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.
Wat heeft een DOWNloadverbod te maken met een aanbieder? Een downloadverbod richt zich op de downloader, niet de uploader of de aanbieder.

"Auteursrecht" zegt het al... het is niet dat het materiaal niet beschermd is. Er zijn al genoeg middelen voorhanden om aanbieders aan te pakken.

Hoe dan ook: Ik vind dat je best mag betalen voor muziek, films en meer van dien waar je van geniet. Illegaal gebruik van auteursrechtelijk beschermde zaken blijft diefstal.
11-04-2011, 10:22 door SirDice
Zelfs als die wet er komt zal ik er geen bit minder door downloaden. Er staat immers toch geen boete of straf op.
11-04-2011, 10:28 door PeterB
@Mysterio

Als iemand " illegale muziek downloads" aanbiedt is dat een aanbieder en als die wet erdoor is mag je dus geen linkje op je site zetten naar een album wat je net zelf geript hebt. Je bent dan strafbaar bezig.

De persoon die het download is dan ook strafbaar bezig omdat hij/zij het download van de aanbieder. Dus twee vliegen in een klap.

Auteursrecht dekt de lading al lang niet meer en is een versufte en stoffige wet geworden die in veel gevallen niet controleerbaar is. Niemand gaat bij jou thuis aanbellen om te vragen hoeveel cd's je gekopieerd hebt.

Auteursrechten organisaties zijn ook vaak een wassen-neus .Heb zelf in het verleden eens een track gemaakt voor een reclamefilmpje. Daar moest ik als auteur rechten over betalen aan mezelf ?!?! ( Die ik overigens nooit terug heb gezien )

Dhr Teeven houdt zich beter met belangrijkere zaken bezig lijkt mij dan de internet downloaders aan te pakken.
Daarbij is het een nutteloze actie, als het ene kanaal dicht gaat, komt er wel weer een ander kanaal online waar de downloaders elkaar weer vinden.
11-04-2011, 10:36 door Anoniem
Formulering van het artikel is nogal slecht, schrijven dat ze "het downloaden van films, muziek en e-boeken gaan verbieden" laat geen ruimte voor legale distributie. Verder ben ik het wel eens met het verbieden om nog langer onrechtmatig media te downloaden waar copyright op zit en het afschaffen van de thuiskopie heffing.
11-04-2011, 10:42 door Syzygy
Door SirDice: Zelfs als die wet er komt zal ik er geen bit minder door downloaden. Er staat immers toch geen boete of straf op.

Het is ook meer een paraplu wet die meerdere zaken dekt.
11-04-2011, 10:44 door Anoniem
Zelfs als die wet er komt zal ik er geen bit minder door downloaden. Er staat immers toch geen boete of straf op.

Dat is dus precies de strategie die achter dit soort beslissingen schuil gaat. Eerst een downloadverbod instellen zonder straf, zodat ze niet ineens de woede van duizenden mensen over zich heen halen en een tijd daarna alsnog beginnen met straffen waarbij dat kan worden gedaan onder het mom van: "Het is toch al verboden? Waarom dan niet straffen?".
11-04-2011, 10:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-04-2011, 10:55 door spatieman
Gij zult niet illegaal downloaden.
Want de overheid duld geen concurrentie
11-04-2011, 11:07 door Anoniem
Gaan de ISP's leuk vinden. Aan de ene kant moeten ze de downloads onmogelijk maken, wat geld kost, aan de andere kant zullen de klanten of weggaan naar een ISP die niet moeilijk doet, óf de bandbreedte terugschroeven, omdat zonder downloads niet zoveel nodig is. En ook dat kost geld.
11-04-2011, 11:07 door Dev_Null
Onder de diverse mottos van:
1 - Terrorisme opsporing
2 - Kinderporno netwerken
3 - Botnets helpen oprollen
4 - nu "ineens" het DOWNLOAD verbod opstapje
5 - met het ACTA geleuter op de achtergrond word er stilletjes aan gewerkt aan iets heel anders

Het structureel onmogelijk maken van het VERSPREIDEN VAN (wat voor een soort) KENNIS (in welke vorm dan ook!) via internet.... The Orwellian Thoughtpolice is rising on the digital horizon

"Politiek Den Haag" / Big Brother / "De Bilderbergertjes" gebruiken het waardeloos / inhoudsloos wordende staats-onderwijs systeem al om ons de eerste 18 jaar van ons leven hersendood te makern en dommer te houden.

Nu willen ze (met "staats-secretaris" Teven als uitvoerslaaf, publieke bliksem afleider) een download verbod door de strot heen duwen van de welwillende burger en ze nog verder afknijpen van INFORMATIE die kan leiden tot verzelfstandiging en de ondergang van het zittende zootije onkunde in Den Haag (en de puppetmaster achter de schermpjes)

Als het zo doorgaat, worden straks ook nog SAMENSCHOLINGS-VERBOD en SPREEKVERBOD ingevoerd, om iedereen maar zo mak en dom te houden als het staat-onderwijs en staats-media 'm gehersenspoeld hebben.

Gekker moet het echt niet worden.....

Voor alle lezers dienog geloven in rechten... Het enige recht wat je hebt is
- je verder laten uitbuiten door de kaalplukkers in Den Haag
- belastingbetalen
- zwijgrecht
- sterven (uiteraard met afstaan van de nog recyclebare organen....)
11-04-2011, 11:21 door Above
Door pe0mot: Dit wordt duidelijk een bescherming van de de staat tegen de burgers.
Het gaat niet om rechten van burgers maar om de plichten die we ze extra gaan opleggen.
De burgers worden niet beschermd, maar gaan straks genadeloos onderuit aangezien ze niet kunnen aantonen dat iets legaal was.
Omgekeerde bewijsvoering is de basis van elke dictatuur.
Nederland is uit het moeras ontstaan en zal er zo ook weer in wegzakken.

Zeer mooi gezegd!
11-04-2011, 11:25 door Anoniem
Mag dat wel, het afsluiten van bepaalde websites? Het is eigenlijk gewoon censuur
11-04-2011, 11:27 door Above
Als ze dit echt gaan doorvoeren dan zullen er grote problemen komen m.b.t. de inkomsten van providers.
Waarom heb je überhaupt dan nog een breedbandverbinding nodig als je geen illegale films en muziek meer mag downloaden? De meeste gebruikers hebben juist hiervoor de zwaarste abonnementen.

Zie het al voor me. Zoveel gebruikers die gaan downgraden van hun internet abonnement. Eweka en dat soort bedrijfjes naar de kloten. Nee, dat is een oplossing. NOT.
De gevolgen van financiële schade/verlies zal enorm zijn.
11-04-2011, 11:44 door Anoniem
Laat de entertainment industrie dan eens met een goed alternatief komen! De entertainment industrie blijft vasthouden aan haar oude business model met bijbehorende distributiekanalen, terwijl de nieuwe generatie vraagt om nieuwe business modellen: ze willen dingen kunnen downloaden om te kunnen gebruiken op verschillende apparaten, zonder voor elk apparaat opnieuw te moeten betalen voor hetzelfde in een ander formaat. Een DVD of Blu-ray douw je nu eenmaal niet makkelijk in je MP4 speler, iPad of smartphone en rippen is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Muziek liefhebbers die collecties aanleggen willen niet steeds weer een schijfje aanschaffen waar maar 2 nummers op staan die ze eigenlijk willen hebben, maar moeten betalen voor 11 nummers. Nog maar niet te spreken over de hoeveelheid schijfjes en hoesjes waar je dan een hele kast voor nodig hebt, terwijl de door jou gewenste nummers verspreid staan over al die schijfjes, die je vervolgens enkel thuis in je CD/DVD/Blu-speler kunt afspelen.

Allemaal redundante data. Opslag op een NAS is veel efficienter en playlists aanmaken is dan mogelijk. DAT is wat de consument wil maar de industrie lijkt blind hiervoor. Dat is het issue. Laat Teeven zich daar dan eens hard voor maken ipv naar de entertainment lobby te luisteren!
11-04-2011, 11:45 door Anoniem
@SirDice :

"Zelfs als die wet er komt zal ik er geen bit minder door downloaden. Er staat immers toch geen boete of straf op."

Het is een 2-stapsraket. Eerst komt het verbod er, wat gemakkelijk door te voeren is zonder boete (weg van de minste weerstand), en als het dan eenmaal verboden is, dan worden de boetes alsnog ingevoerd. Da's gewoon hoe de politiek werkt.
11-04-2011, 11:58 door Anoniem
"Die Teeven was gek en is nog steeds gek. (sorry maar elk eufemisme dekt de lading niet)"

Lekker inhoudelijk commentaar.
11-04-2011, 12:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-04-2011, 12:21 door Dev_Null
Topic net 2 uur oud en dan al zoooooveeel reaktie's! Staatssec. T. maakt geen wet hoor. Hij mag die alleen voorstellen.
@Cyrler: Effu wakker worden... dit beleid is allang ACHTER de schermen gemaakt. Als je kijkt hoelang er - in het geheim - is gewerkt aan ACTA overleg, zonder dat dit in de gecensureerde media verscheen... kun je je dan voorstellen dat F T. alleen de "bad messenger" is van iets wat al jaren lang geleden is bedacht?

ACTA, a US project aimed at expanding extremist IPR provisions to the developing world
http://www.laquadrature.net/en/wikileaks-cables-shine-light-on-acta-history
In mid-2006, Stan McCoy, US chief negotiator for IPR enforcement, meets with Japanese officials and introduces the concept of ACTA. ACTA, he said, would be a “plurilateral, TRIPS-plus Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) which would aim to set a 'gold standard' for IPR enforcement among a small number of like-minded countries, and which other countries might aspire to join.”1 The US knows Japan is keen on the idea of an anti-counterfeiting agreement, and so Japanese are the first partners approached by the US.


En dan gaan 150 mensen er naar kijken die allemaal bestookt, eh nee, geinformeerd worden door heul veul belanghebbenden.
.. die er inhoudelijk de ballen verstand van hebben en zich alleen houden aan hun eigen partij of politieke agenda ;-)

En pas daarna gaat het naar een club zeeeeeer ervaren senioren die er nog een dutje over doen.
Als publieke afledingsmaneuvre om de domme kiezer zoet te houden en een rad voor de ogen te draaien.
Wake up, technisch gezien is dit allang realiseerbaar.... nu nog de wetjes erbij stemmen en klaar is Fred, Kees, Piet whatever...
11-04-2011, 12:23 door anoniem lafbekje
Ben in voorbereiding op de heer T. in 1998 al vast gestopt met downloaden.
11-04-2011, 12:24 door Anoniem
"De rechter zou internetproviders zelfs kunnen verplichten om toegang tot bepaalde websites te verbieden"?

Ik neem aan dat je bedoelt 'blokkeren'. verbieden is niet aan de ISP.

Het zal inderdaad zo'n vaart niet lopen, de veiligheidsdriehoek van dit kabinet is net de LPF met eindeloos veel proefballonnetjes - één en al geroeptoeter, maar na bijna twee jaar nog steeds geen resultaten. gelukkig ook maar, want het bulk van dit plannen is compleet puin.
11-04-2011, 12:41 door Anoniem
Dit is een trend die al een tijdje door gaat. De industrie is in staat om een lobby te beginnen en daardoor hun plannen erdoor te krijgen, of dingen die ze niet aan staan dood te procederen. Neem Sony, groot bedrijf, veegt letterlijk zijn kont af aan zijn klanten en kan er mee weg komen, door maar genoeg advocaten in te huren. Vanuit de industrie is er geen enkele reden, om hun huidige model te wijzigen. Immers, door wetgevers te ondersteunen, bij het schrijven van wetgeving, kunnen ze hun bedrijfsmodel gewoon volhouden. Eerlijk is eerlijk: alhoewel downloaden toegestaan is, weet je best dat je een licentie moet betalen, dus kun je als kamerlid niet met droge ogen stellen dat er geen probleem is.

Bedrijven streven doodnormaal winstoptimalisatie na, dus als we de omzet kunnen verhogen door mensen 20x te laten betalen voor een enkel nummer (BlueRay/ DVD / CD, MP3 etc) dan doen we dat gewoon, dit is rechtmatig. Het enige dat werkt en volstrekt legaal is: koop gewoon niets van die bedrijven, maar dan ook niet downloaden. Bij mij komt bijv Sony niet binnen. Sony heeft een duidelijk beleid over klanten. Dan gaan de bedrijven vanzelf kapot.

Ook voor artiesten is het failliet van de grote platenmaatschappijen geen verlies. Ze krijgen toch al geen geld meer voor de verkoop van CD's maar krijgen het uit optredens. Dan kunnen ze transparant een transitie maken naar digitaal verkopen, waarbij de opbrengst 1:1 voor de artiest is.
11-04-2011, 13:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-04-2011, 13:32 door Mysterio
Door Anoniem: Laat de entertainment industrie dan eens met een goed alternatief komen! De entertainment industrie blijft vasthouden aan haar oude business model met bijbehorende distributiekanalen, terwijl de nieuwe generatie vraagt om nieuwe business modellen: ze willen dingen kunnen downloaden om te kunnen gebruiken op verschillende apparaten, zonder voor elk apparaat opnieuw te moeten betalen voor hetzelfde in een ander formaat. Een DVD of Blu-ray douw je nu eenmaal niet makkelijk in je MP4 speler, iPad of smartphone en rippen is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Muziek liefhebbers die collecties aanleggen willen niet steeds weer een schijfje aanschaffen waar maar 2 nummers op staan die ze eigenlijk willen hebben, maar moeten betalen voor 11 nummers. Nog maar niet te spreken over de hoeveelheid schijfjes en hoesjes waar je dan een hele kast voor nodig hebt, terwijl de door jou gewenste nummers verspreid staan over al die schijfjes, die je vervolgens enkel thuis in je CD/DVD/Blu-speler kunt afspelen.

Allemaal redundante data. Opslag op een NAS is veel efficienter en playlists aanmaken is dan mogelijk. DAT is wat de consument wil maar de industrie lijkt blind hiervoor. Dat is het issue. Laat Teeven zich daar dan eens hard voor maken ipv naar de entertainment lobby te luisteren!
Heb je de laatste jaren onder een steen gezeten?

Er zijn voldoende alternatieven waarbij je voor een minimaal bedrag de muziek (of het gebruik ervan) koopt. Maar zolang het gratis kan hebben betaalde alternatieven geen kans.

Uiteraard is dit weer een geheim plan om totale controle over onze hersentjes te krijgen. Of zo. Prima, er zijn mensen die zelfs het flitsen bij door rood rijden weten te gooien op Russen, Amerikanen, Aliens en ondergrondse groeperingen die bezig zijn met een geavanceerde vorm van mind control waardoor we allemaal weer witte sportsokken gaan dragen.

Meneer Dev Null roept altijd dat we wakker moeten worden, maar leeft nog in zijn zelfgecreëerde nachtmerrie. Jouw verhaaltjes zijn niets nieuws alleen nu zijn de Amerikanen de 'bad guys' een paar jaar terug had je hetzelfde lopen blaten over Russen en over een paar jaar doe je dat over Chinezen. We hadden een jongetje op school vroeger en als je tegen hem zij: "De Russen komen je halen!" rende hij hard jankend naar huis. Ik vraag me af of jij niet stiekem dat jongetje bent.

Heb je wel je alu hoedje op?

Het gaat hier over downloaden! En mijns inziens is het hoog tijd dat men daar wat aan gaat doen.
11-04-2011, 14:18 door Anoniem
Ik ben het met de commentaren eens die zeggen dat mensen massaal hun internet abonnement zullen gaan downgraden. Dit betekent een enorm inkomsten verlies voor de providers. We zullen het zien. Ik ben het zeker van plan.

Want de etertainment industrie liegt namelijk al jaren. Ze zeggen dat ze zo een hoge prijs vragen vanwege het downloaden, maar dat is de omgekeerde waarheid. Mensen zijn gaan downloaden omdat hun produkten om te beginnen al veel te duur waren. Niemand wil 23 Euro voor een cd betalen waarbij de artiest slecht een schijntje ontvangt.
11-04-2011, 14:20 door SirDice
Door Mysterio: Er zijn voldoende alternatieven waarbij je voor een minimaal bedrag de muziek (of het gebruik ervan) koopt. Maar zolang het gratis kan hebben betaalde alternatieven geen kans.
Ik kan Spotify en iTunes niet echt een "ruime" keuze noemen. Maar goed, wat is het alternatief voor films en/of series? Dat is vooralsnog alleen (legaal) online te kijken via een player die het alleen op Windows doet. Om nog maar even te zwijgen over de DRM die daar op zit. De prijzen zijn ook niet mis, 2-5 euro voor 1 (een!) aflevering, als je een heel seizoen wil hebben ben je minimaal 100 euro kwijt. En dankzij die DRM heb je geen enkele zekerheid dat je die afleveringen over 2 jaar ook nog kunt bekijken.
11-04-2011, 16:15 door Anoniem
Door Above: Als ze dit echt gaan doorvoeren dan zullen er grote problemen komen m.b.t. de inkomsten van providers.
Waarom heb je überhaupt dan nog een breedbandverbinding nodig als je geen illegale films en muziek meer mag downloaden? De meeste gebruikers hebben juist hiervoor de zwaarste abonnementen.

Zie het al voor me. Zoveel gebruikers die gaan downgraden van hun internet abonnement. Eweka en dat soort bedrijfjes naar de kloten. Nee, dat is een oplossing. NOT.
De gevolgen van financiële schade/verlies zal enorm zijn.

Met als gevolg dat de providers om hulp gaan vragen bij de politiek.

Een mogelijke oplossing:

Een heffing op elk CD/DVD/boek/electronisch bestand dat door de consumenten gekocht wordt, om zo de providers door de moeilijke tijden heen te helpen. Dat doen we voor de entertainment industrie toch ook?

En anders wordt er t.z.t. wel een download plicht ingestelt door de politiek. Om zowel de inkomsten van providers als van de entertainment industrie te verbeteren. Ze moeten hun maatjes toch helpen, niet waar?
11-04-2011, 16:16 door Anoniem
nou geef mij maar de linke hobby's , veel beter dan die rechtse
11-04-2011, 17:11 door Anoniem
Het zal niet doorgaan dat download verbod.
Dat gaat gewoon een streep te ver.
Het wordt denk ik wel afgewezen.
Mocht het toch doorkomen die wet,dan zullen er genoeg maatregelen zijn van een ervaren internetter om die te omzeilen.
11-04-2011, 17:53 door Syzygy
Door Anoniem: "Die Teeven was gek en is nog steeds gek. (sorry maar elk eufemisme dekt de lading niet)"

Lekker inhoudelijk commentaar.

Nou als je die man een beetje volgt en vooral in zijn vorige functies met zijn slimme zetten dan snap je het wel.
11-04-2011, 20:17 door Anoniem
Een download verbod voor uploaders?

Als het straks allemaal doorgaat moet je niet de downloaders straffen, je moet de uploaders straffen. (liever helemaal niemand! )

Maar als het zover komt dat DPI in Nederland gebruikt gaat worden, verhuis ik, of mij VPS echt naar het buitenland.
11-04-2011, 20:35 door Anoniem
Een aantal jaren terug werd een CD of DVD gekocht en zo werden er weer een tiental kopieën verkocht. En van de radio opnemen was ook een mogelijkheid. Wil je alsnog kwaliteitsopname hebben, dan kun je nog altijd een legaal aanschaffen bij de muziekhandel. Er zijn toch mensen, die op de een of andere manier creatief worden en daaraan dik geld verdienen.
Kopiëren houdt je toch niet tegen, of je zou alle opneembare dragers moeten gaan verbieden.

Rob
11-04-2011, 20:47 door Anoniem
Door Mysterio: Wat een onzin!
Wel maakt de wet het mogelijk voor rechthebbenden om diensten en websites aan te pakken die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.
Wat heeft een DOWNloadverbod te maken met een aanbieder? Een downloadverbod richt zich op de downloader, niet de uploader of de aanbieder.

"Auteursrecht" zegt het al... het is niet dat het materiaal niet beschermd is. Er zijn al genoeg middelen voorhanden om aanbieders aan te pakken.

Hoe dan ook: Ik vind dat je best mag betalen voor muziek, films en meer van dien waar je van geniet. Illegaal gebruik van auteursrechtelijk beschermde zaken blijft diefstal.

betalen is prima, alleen als het verschil met duitsland te groot wordt dan noem ik dat DIEFSTAL.
gezien het aantal en de heftigheid van de reacties bevinden er zich vast downloaders in ons midden.
als alles onmogelijk wordt gemaakt komt de handel gewoon weer op straat.
hee psuuuuut, interesse?
12-04-2011, 01:48 door Anoniem
die Teeven denkt dat ie ook eens intresant kan gaan zege/doen met zijn uit spraak. dat soort mensen moeten ze vooral hun mond late Snoeren hoor. wete namelijk niks beter te bedenke dan zo iets Doms hoor;
12-04-2011, 06:52 door Anoniem
als straks het downloaden niet meer mag in ons vrije land dan hebben de grote bedrijven ook een probleem.
immers kan je downloaden heel breed zien.
er zijn ook mensen zat die per maand betalen om via een site te downloaden.
dus geen update's en dergelijke meer van enzo.sommige site's vragen je om een pluggin te downloaden en te instaleren,nou dat mag dan ook niet meer lijkt me zo.
dan maar het hele internet afsluiten voor de wereld?
teeven is niet goed wijs als hij dit gaat doen.
alle providers laten controleren of iets mag? daar doen die gasten echt niet aan mee.
immers gaat dat te veel geld kosten.
hoeveel geld heeft kuik onder de tafel door geschoven naar teeven?
het zal mij benieuwen.
12-04-2011, 22:27 door KwukDuck
Hoi Freenet
Hoi I2P
Hoi tor
Doei Teeven -.-
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.