Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Wij zijn een Nederlandse vestiging van een Amerikaanse firma, tevens technisch hoofdkantoor voor het Internationale deel van het bedrijf. Alle communicatie binnen het bedrijf, en ook met onze klanten, zakenpartners, leveranciers, vindt voornamelijk via email plaats. Nu is vanuit Amerika ineens de regel ingevoerd dat alle e-mail ouder dan 90 dagen automatisch uit je email box (inbox/sent items) zal worden verwijderd. Ook wordt de mogelijkheid om email te archiveren (naar een PST bestand) geblokkeerd. Mag dit? Email is in ons land en Europa toch een officieel, erkend communicatie middel?
Antwoord: Ja, dit mag. Het is misschien onhandig, het verstoort het werk en het neemt je als bedrijf terug naar 1997, maar niet verbiedt een bedrijf te werken volgens opvattingen uit 1997. Het bedrijf kan je zelfs verbieden überhaupt nog e-mail te gebruiken en alles met ganzenveer op perkament te schrijven. De werkgever bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd.
De reden achter deze draconische maatregel is een juridische. In de VS geldt dat je bij een juridische procedure verplicht kunt zijn om alle documenten die relevant zijn voor de procedure, in kopie te geven aan de wederpartij. Dit heet discovery en leidt er regelmatig toe dat vrachtwagens vol kopieën van het ene bedrijf naar het andere gaan. Nee, ik overdrijf niet - hoewel het tegenwoordig meestal ingescand wordt en het dus alleen nog een kofferbak vol DVD-R's is.
Het verwijderen van belastende e-mails wanneer discovery aan de gang is, is een strafbaar feit. De enige manier om te voorkomen dat belastende mails boven water komen, is een strikte retentiepolicy
die bepaalt dat alle berichten na periode X verwijderd worden. En dat moet echt glashelder worden geformuleerd én geïmplementeerd, anders loopt het bedrijf risico. Maar óók de betrokken advocaten en bedrijfsjuristen kunnen (persoonlijk!) aansprakelijk gesteld worden.
Het is dus een minder gekke stap dan het lijkt. Het bedrijf voelt zich gedwongen door deze Amerikaanse discovery-wetgeving om zich in te dekken tegen juridische procedures. En gezien de miljoenen die zulke procedures kosten, snap ik dat wel.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.