image

"Gestolen Sony creditcards en wachtwoorden misbruikt"

donderdag 28 april 2011, 10:18 door Redactie, 8 reacties

De miljoenen gestolen wachtwoorden van PlayStation Netwerk-gebruikers worden mogelijk actief gebruikt om accounts te kraken, ook zouden creditcardgegevens zijn misburikt. Aanvallers wisten toegang tot de klantendatabase van het Sony PlayStation Netwerk te krijgen en maakten daar allerlei privégegevens buit, van mogelijk 77 miljoen gebruikers.

Volgens geruchten zouden aanvallers de bijbehorende e-mailaccounts door het hergebruik van wachtwoorden proberen te kraken. Daarnaast zouden de wachtwoorden als platte tekst zijn opgeslagen. Beveiligingsonderzoeker H.D. Moore laat via Twitter weten dat Sony niet direct heeft gezegd dat de wachtwoorden als platte tekst waren opgeslagen, maar zou daar wel naar hinten. Ook zouden verschillende bedrijven met grootschalig hergebruik van wachtwoorden hebben te maken.

Creditcardgegevens
Inmiddels stromen ook de berichten binnen over misbruik van gestolen creditcardgegevens. Een werknemer van GameFly Media laat weten dat de creditcard van een collega in een Duitse supermarkt is misbruikt. Ook lezers van Ars Technica en andere PlayStation-gebruikers melden frauduleuze afboekingen.

Sony laat in een verklaring weten dat de creditcardgegevens versleuteld waren en dat er geen aanwijzingen zijn dat de aanvallers de gegevens hebben gestolen. Toch wil het bedrijf de mogelijkheid niet uitsluiten. "Uit voorzorg waarschuwen we dat je creditcardgegevens (zonder beveiligingscode) en verloopdatum mogelijk zijn verkregen."

Reacties (8)
28-04-2011, 11:58 door musiman
Oke, oke, ik heb mijn creditcard geblokkeerd :)
En aangezien er voor de kaarthouder geen verdere kosten mee zijn gemoeid, raad ik eenieder met een cc gekoppeld aan zijn/haar PSN account aan om hetzelfde te doen.
28-04-2011, 12:13 door Anoniem
heeft 't zin om hierover aangifte te doen bij de politie? sony is nalatig geweest met mijn gegevens. ik acht mijzelf relatief veilig als 't gaan om plaatsen van werkelijke naw-gegevens. Sony was een van de weinige die van mij de juiste had ivm opsturen/reparaties en gewonnen wedstrijden. Nu liggen mijn echte NAW dus op straat. heeft 't zin om aangifte te doen?
28-04-2011, 13:32 door musiman
@anoniem Ik denk niet dat het zin heeft. Dat is vechten tegen de bierkaai. Wat zou de politie moeten doen?

Wel kun je van Sony schadevergoeding eisen, maar het is nog te vroeg hiervoor omdat Sony aangegeven heeft eerst te willen zorgen voor het herstellen van alle services. En dan pas kun je zeggen: ik heb xx dagen geen gebruik kunnen maken van deze dienst waar ik xx bedrag voor betaal (PSN Plus) en wellicht schadeloosstelling vanwege lekken privacygegevens.
28-04-2011, 13:40 door Anoniem
die dienst dat die eruit ligt, is jammer, daarvan heb ik ook geen aantoonbare ' schade'
het feit dat mijn volledige (juiste!) naw gegevens gelekt zijn + alle transacties etc. vind ik wel zorgwekkend.
als gedupeerde moet je toch ergens verhaal kunnen doen, en of schade verhalen omtrent id-verlies?
28-04-2011, 13:43 door hollandhards
@musiman; dat je niet kunt gamen jammer - daar heb je ook geen schade aan, hooguit wat irritatie.

Het verliezen van mijn juiste! NAW gegevens + alle betalingen etc. vind ik wel zorgwekkend. Goed de locale politie gaat daar neits aan doen. Maar je moet als gedupeerde toch wel ergens je verhaal kunnen doen, en de schade; id-verlies vind ik wel serieus vervelend.
28-04-2011, 18:11 door Anoniem
Het is stijlloos van de dieven om Sony zo kort na die grote aardbevingen in Japan te gaan hacken!
29-04-2011, 22:59 door Anoniem
Door Anoniem: Het is stijlloos van de dieven om Sony zo kort na die grote aardbevingen in Japan te gaan hacken!
Sony blijft ook hackers pesten... Bovendien hebben Sony's arrogantie en "the Big One" weinig met elkaar te maken.
03-05-2011, 22:50 door HaveFunTogether
gebeld vandaag door creditcardbedrijf, poging tot misbruik van mijn creditcard....toeval? kaart is geblokkeerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.