image

Rechtbank vernietigt boete voor MSN-worm

maandag 2 mei 2011, 10:06 door Redactie, 2 reacties

De Rotterdamse rechtbank heeft een Nederlandse zakenman vrijgesproken van het verspreiden van een MSN-worm. De zakenman was eerder door de OPTA beboet wegens het verspreiden van ad- en spyware via MSN, tegenwoordig bekend als Windows Live Messenger. Samen met een andere man werd zonder toestemming van gebruikers kwaadaardige software op hun computer geplaatst. De malware, bekend als Links4all, zorgde niet alleen voor de installatie van advertentiesoftware maar ook voor de verdere verspreiding via MSN. OPTA kwam de personen op het spoor via het onderzoek naar de DollarRevenue spyware-zaak.

Uit die informatie bleek dat de twee betrokken waren bij het verspreiden van de DollarRevenue software. Ze gebruikten daarvoor een MSN-worm die de spyware stiekem installeerde. Gebruikers kregen van besmette contacten een link toegestuurd. Zodra de link werd geopend infecteerde de worm het systeem en stuurde zichzelf dan door naar de contacten van de net besmette gebruiker.

Volgens de rechtbank kon uit het door OPTA vergaarde bewijs niet worden afgeleid dat de zakenman tot in detail op de hoogte was van de verrichtingen van zijn partner. De zakenman verklaarde consequent niet te weten wat ‘installs’ zijn. De verklaring van de partner dat de zakenman op de hoogte was van de gang van zaken, is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs om de zakenman ook aan te merken als (mede)overtreder.

Doorvragen
De rechtbank stelde dat OPTA heeft nagelaten om verder door te vragen aan de partner waaruit de wetenschap van de zakenman bestond. Op grond hiervan kan volgens de rechtbank niet worden vastgesteld dat de zakenman de wens had om computers te infecteren. Als gevolg daarvan kan hij niet als overtreder worden aangemerkt, waarmee de boete van 88.000 euro vervalt.

OPTA had de zakenman ook als overtreder aangemerkt, omdat hij personalia en middelen ter beschikking stelde voor het verspreiden van de MSN-worm. Volgens de rechtbank blijkt ook uit die feiten niet dat de zakenman de wens had om gegevens op besmette computers op te slaan. Daarmee leiden ook deze feiten volgens de rechtbank niet tot de conclusie dat hij het spywareverbod heeft overtreden. Eerder dit jaar oordeelde de rechtbank dat de boete voor de andere partner die de plaatsing van de software technisch verzorgde, grotendeels in stand kon blijven. Deze persoon, een minderjarige programmeur, moet 14.000 euro betalen.

Reacties (2)
02-05-2011, 12:23 door musiman
Drie hoeraatjes voor de Nederlandse Rechtsstaat.

Ik denk dat ik ook maar de argeloze zakenman ga uithangen en één of ander techneutje misbruik voor het infecteren en exploiten van andermans pc's. Dat verdient vast meer dan mijn huidige IT baan... oeps... ik hoop dat de Rechter gelooft dat ik niet weet wat "installs" betekenen. :/
02-05-2011, 16:15 door Anoniem
Door musiman: Drie hoeraatjes voor de Nederlandse Rechtsstaat.

Juist. Want de rechter heeft goed gekeken naar de omstandigheden en naar het verrichte onderzoek.

[/quote]Ik denk dat ik ook maar de argeloze zakenman ga uithangen en één of ander techneutje misbruik voor het infecteren en exploiten van andermans pc's. Dat verdient vast meer dan mijn huidige IT baan... oeps... ik hoop dat de Rechter gelooft dat ik niet weet wat "installs" betekenen. :/[/quote]
De rechter zal bij zijn oordeel zeker je geschiedenis in de IT meetellen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.