Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Stel je wilt voor je studie (onderzoeksopdracht) een mailing sturen onder bedrijven met de vraag of ze een enquête willen invullen. Valt dat onder de spamwetgeving of kan ik dat doen zonder aparte toestemming?
Antwoord: Sinds 2009 is het verboden om spam te sturen naar zowel bedrijven als particulieren. Tot die tijd mocht je bedrijven met elke soort mail lastigvallen die je maar had, totdat zij zich afmeldden.
Spam heet in de termen van de wet "mail met ongevraagde commerciële, charitatieve of ideële inhoud" (art. 11.7 Telecommunicatiewet).
Een puur zakelijke mededeling ("mijn telefoonnummer is gewijzigd") valt daar niet onder. Een persbericht is over het algemeen geen spam, of het moet wel heel evident reclame zijn waar "PERSBERICHT" boven staat.
Een enquête voor een studie lijkt mij niet echt een commercieel, charitatief of ideëel doel te hebben. Een onderwijsinstelling heeft niet direct een commercieel oogmerk. (Als de enquête in opdracht van je stagebedrijf is, dan is de enquête natuurlijk wel spam.) Het komt echt neer op de inhoud van de enquête: is dat zuiver informatiegaren vanuit onderwijskundig doel, of zit er stiekem toch een push in voor een bepaald product, idee, concept of opvatting?
Een op deze manier uitgevoerde enquête heeft niet echt representatieve resultaten, omdat je niet neutraal je groep respondenten samenstelt. Maar dat is geen juridisch relevante opmerking.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.