De ontwikkelaar van RegistryBooster is woedend op anti-virusbedrijf ESET, omdat de virusbestrijder de software als malware beschouwt. Onlangs kwam het Slowaakse bedrijf met een top 10 van de meest actieve malware in Nederland. Op de zesde plek stond RegistryBooster vermeld, een programma dat het Windows Register onderhoudt. Met name Nederlandse internetgebruikers zouden voor de software gevoelig zijn.
"De software geeft de consument het idee dat het hen een betrouwbare oplossing biedt om het systeem schoon te houden en te optimaliseren. Ook de prijs van het product spreekt Nederlanders aan", aldus Nienke Ryan van SpicyLemon, distributeur van ESET software. "Dit lijkt natuurlijk een hele goede deal wanneer het de levensduur van een computer voor een jaar verlengt. Helaas is niets minder waar en doet deze software vaak meer kwaad dan goed."
Woedend
Uniblue, het bedrijf dat RegistryBooster ontwikkelt, stuurde Security.nl een boze e-mail. Er zou meerdere malen geprobeerd zijn om contact met ESET te zoeken en de compatibiliteit van de software met de virusscanner te testen. "We begrijpen hoe onze software door virusscanners als een 'potentieel ongewenste applicatie' kan worden gedetecteerd, maar dit maakt het niet schadelijk of een bedreiging voor de pc", zegt woordvoerder Melanie Hart tegenover Security.nl. Volgens haar is de vermelding van RegistryBooster in een overzicht met Trojaanse paarden en andere malware fout en zelfs lasterlijk.
De reden dat ESET de software als malware beschouwt, komt omdat Uniblue het installatiepakket versleutelt, om zo detectie voor virusscanners te voorkomen zegt Ryan. "Het is niet mogelijk de bestanden in het installatiepakket te controleren alvorens de bestanden worden weggeschreven op de harde schijf." ESET zegt een brief naar Uniblue te hebben gestuurd waarin dit probleem wordt uitgelegd. "Nu is het afwachten hoe Uniblue hierop reageert", besluit Ryan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.