image

"Opengooien internet had geleidelijker gekund"

maandag 6 juni 2011, 09:26 door Redactie, 9 reacties

Niet iedereen had halverwege de jaren negentig misschien toegang tot het internet moeten kroegen, vindt Pieter Hartel, hoogleraar distributed systems aan de Universiteit van Twente. "Dat was misschien wat al te woest." Volgens Hartel is het internet gebouwd zonder sloten. "Ik wil niets afdoen aan de bedenkers ervan. Qua engineering is internet geniaal, een van knapste dingen die de mensheid ooit gemaakt heeft. Maar het is gemaakt door en voor wetenschappers. Die hadden geen behoefte aan beveiliging."

Volgens de hoogleraar is er in de beginjaren een netetiquette opgesteld. "Die zelfregulering werkte goed. Tot het internet commercieel ging. Internet maakte een exponentiële groei door. Je weet niet hoe die groei was verlopen als er vanaf het begin betere beveiliging was geweest. Maar iedereen in één klap toelaten was wel heel woest. Dat had geleidelijker gekund."

Wedloop
Wat betreft veiligheid en cybercrime stelt Hartel dat er een wedloop plaatsvindt. "Soms loop de een voor, dan de ander. Ik ben bang dat criminelen nu vooroplopen. Ik weet dat de overheid zich zorgen maakt. Er wordt gewerkt aan een Nationale Cyber Security Strategie, een organisatie die zich in den brede met cybercrime bezighoudt."

De hoogleraar vindt het opzetten van de strategie een prima ontwikkeling. "Net als dat er een ministerie van Veiligheid en Justitie is. Als je beperkte middelen hebt, moet je die goed inzetten. Dan is het zeker mogelijk de criminelen bij te houden." Hartel spreekt op 7 juni tijdens het symposium van onderzoeksinstituut CTIT over Security and privacy.

Reacties (9)
06-06-2011, 09:34 door Marcel-Jan
Dus dat weten we dan alvast voor de volgende keer dat we een wereldwijd netwerk openstellen voor iedereen.
06-06-2011, 09:48 door Sheriffnl
ik denk dat als internet van begin af aan betutteld en beveilgid had geweest, er lang niet zoveel goede ontwikkelingen waren geweest als er nu zijn. Door schade en schande word men immers wijs...
06-06-2011, 11:07 door DarkViewOfTheWorld
De snelheid waarmee het internet werd opengesteld heeft volgens mij niets met de zaak te maken...

Het feit dat er miljoenen machines waren die met weinig moeite over te nemen waren, DAT heeft tot huidige situatie geleid ... moesten bepaalde softwaremakers veiligere software uitbrengen, zou het helemaal niet zo lucratief zijn, en dat zou de zaak helemaal vervangen.

Denk maar eens: hoeveel mensen willen uren tijd aan debugging / gaatjes zoeken besteden indien er :
a) weinig te vinden zijn
b) weinig geld mee te verdienen valt
06-06-2011, 12:09 door Anoniem
Toch is precies deze stelling ook de stelling van het boek "The future of the internet" van Jonatan Zittrain. Erg goed boek. Het komt erop neer (in het kort), dat als je de lijn niet beveiligd, je de eindpunten moet beveiligen. En daar zitten teveel mensen met te weinig kennis, zodat je een lek systeem hebt. Veiliger software helpt maar te dele, zie hoe succesvol social engineering is.
Aan de andere kant was het unsafety by design, het is ontworpen als flexibel en niet-beveiligd. Het massale en commerciële gebruik was alleen nooit voorzien.
06-06-2011, 15:07 door Anoniem
Toen het Internet werd bedacht was er nog nauwelijks een IT beveiligingsdreiging. Hoe moet je rekening houden met iets dat nog helemaal niet bestaat? Bovendien, wat zou de oplossing zijn geweest? Een werkbare oplossing is er niet.
06-06-2011, 15:36 door nicosc
Dikke onzin vind ik, je kunt nooit alle gaten vantevoren dichten die slimme hackers vinden, oftewel de hackers lopen altijd voorop. Verder vind ik dat het geleidelijk beschikbaar stellen van internet aan individuen/bedrijven concurentievervalsing in de hand werkt en vrijheid van informatie aantast, want wie zou er moeten bepalen wie er eerder op mag en wie nog moet wachten?
06-06-2011, 19:23 door Anoniem
De overheid is de crimineel en zij liggen inderdaad voor. Maar nu is er bitcoin dus het tij kan keren... Maar om criminaliteit te stoppen moet er eigenlijk eerst een verandering komen in moraal. Want als de heersende moraal zegt dat criminaliteit alleen voor mensen met een pet wel toegestaan is dan krijg dingen als het bankenkartel etc...
07-06-2011, 07:21 door peanuty
Niet iedereen had halverwege de jaren negentig misschien toegang tot het internet moeten kroegen

Kroegen?

(Schrijver wilde dus eigenlijk eerst een stukje schrijven over een avondje stappen, maar het werd het internet)
07-06-2011, 22:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.