"Was privacy een paar jaar geleden morsdood, nu is het onderwerp sexy in Nederland", zo laat gratis treinkrant De Pers vandaag weten. Tien jaar na de aanslagen op de Twin Towers, is privacy volgens de krant opeens aan de winnende hand. Het onderwerp zou zelfs met een "comeback" bezig zijn.
Ook D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld ziet een verschuiving. "Ik word de laatste tijd veel uitgenodigd voor seminars, spreekbeurten en interviews over privacy." Zelfs in Den Haag zou er aandacht voor het onderwerp zijn. "Jarenlang werd de ene na de andere maatregel zonder veel nadenken ingevoerd." Nu worden maatregelen als de opslag van vingerafdrukken en invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) teruggedraaid.
Factoren
Volgens privacyjurist Bart Schermer van Considerati is een combinatie van factoren voor alle aandacht verantwoordelijk. "Technologie is veel dichter bij ons komen te staan." Bij veel bedrijven heeft privacy echter nog geen prioriteit. Die schrikken pas wakker als het misgaat en de publieke opinie zich tegen hen keert. "Privacy by disaster", noemt In ‘t Veld die houding.
De oplossing is "privacy by design", waarbij het ontwerp al rekening met privacy houdt. Eind mei heeft de Eerste Kamer een motie aangenomen waarin staat dat dit voortaan moet. Bij elke nieuwe wet waarbij privacy enigszins een rol speelt, moet deze volgens de motie worden getoetst aan vijf principes. Sommige politici stellen dat burgers tussen privacy of veiligheid moeten kiezen. "Het is niet of-of, het is en-en. Je kunt ook iets doen vóór de veiligheid en tegelijkertijd op de privacy letten", zegt Arnold Roosendaal, privacy-onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.