Na het cassette tijdperk van de C64 en Atari, kwam het moment dat de Comodore64 zich met zijn basic-besturingssysteem op de spelletjes-toer ging. Er waren in die tijd ('81-'82) nog maar software handelingen voor de thuisgebruiker mogelijk buiten de DR-Dos en MSDos handelingen mogelijk voor de thuisgebruiker. Zelfs op zakelijk gebied hield alleen IBM zich serieus bezig met softwarematige ontwikkelingen en je moet ook bedenken dat de wereld om ons heen zich in een veel trager tempo ontwikkelde, de robot was bij wijze van spreken nog maar net uitgevonden en de automatisering was in het bedrijfsleven in volle gang.
In het begin van de jaren tachtig waren nog maar weinig mensen geinteresseerd in de computer, veel volwassenen dachten bij het woord computer aan hun spelletjes spelende kinderen en/of de ruil-activiteiten met hun vriendjes.
De ICT-wereld (het woord bestond nog niet eens) kwam toen wel heel langzaam van de grond vergeleken met nu, omdat er toen nog niet veel was, de media was ook nog niet zo ruim aanwezig, je kon nog niet of moeilijk online omdat je zelf nog niet wist hoe het werkte. Eigenlijk wisten je vriendjes ook niet alles en moest je de meeste informatie van de televisie of uit de kranten/bladen halen. Natuurlijk verliep het proces in de Randstad wat vlotter. Als je bedenkt dat iedereen (indien het geld er voor was) op een (sport/muziek)vereniging zat en zich al dan niet veel met vrijwilligerswerk bezig hield.
Mede doordat er in Nederland veel mensen zich aan een geloof of sekte hadden gebonden kwamen veel diensten in de media niet van de grond en wilde ook de politiek dat een gemiddel werkend gezin zich blijvend huiselijk opstelde (huisje, boompje beetje). De computer hoorde daar zeker in de eerste jaren niet in thuis.
Mijn eerste computer was de 'Commodore PC-1' en ik had er echt de ballen verstand van..... ik bracht mijn pc terug naar de wereld omdat het ding het niet deed. Ja meneer zei de verkoper van Bits&Chips (nu Vobis), u moet er eerst wat instoppen voordat u er iets uit kan krijgen.... ja, wist ik veel. Nu 18 maanden geleden heb ik na 23-jaar met Windows software geploeterd te hebben, heb ik Windows IE als OS gedag gezegd en ben ik overgestapt op Ubuntu (wat ik eigenlijk veel eerder had moeten doen. Zeker bij het intypen van de diverse commando's in de 'Terminal' geeft mij een heerlijk voldaan gevoel..... hetzelfde gevoel als met de eerste jaren van het kennismaken met de Windows-browser.
Ik vind de antwoorden van deze enquette/pole voor de hand liggend (er was toen praktisch geen alternatief), ik ben zelf eerder benieuwd naar de vraag of iedereen nog steeds de tester van de Windows-browser is gebleven. Bill Gates heeft het toch maar voor elkaar gekregen he, schat rijk geworden van alle gebruikers die zijn software wilde kopen, zonder ooit echt support te krijgen van een gekocht software-product. Alleen bedrijven mochten bij Microsoft aankloppen indien ze hun licenties maar konden overleggen.
Knap hoor Mr. Gates.... iedere OEM-gebruiker laten betalen voor een product welke bij de volgende Windows-versie nog steeds niet op orde is. Dan heb ik liever een gratis (Nederlandse) Ubuntu LTS (Lange Termijn Versie); een Linux/Unix-besturingssysteem welke samen met de 60.000 open-sourse software-programma's gewoon gratis te downloaden zijn. En het makkelijke is, je hoeft jezelf niet bezig te houden met de aanschaf van een virusscanner en/of firewall..... dat heb je allemaal niet nodig. Alles is en blijft gratis indien je je als gebuiker de filosofie blijft volgen van Linux en indien je updates zoals drivers en/of nieuwe software nodig hebt, download ze dan niet even vlug van een website of van ergens op het internet, maa laat alles door bijvoorbeeld Ubuntu zelf regelen.Praktisch elke dag wordt elke computer persoonlijk geupdate met programma's waar jij gratis mee wil werken.
rmaar niet zo even van het internet download. Linux (in al zijn vormen) heeft een software-manager die 60.000 open-source programma's huisvest en er komen er nog dagelijks bij. Ik ben welliswaar gehandicapd en al 6-jaar bedlegerig, maar werken met Ubuntu geeft mij een fantastisch gevoel, ook al heb ik 24/7-pijn.
Ruudino