Van elf Europese landen betalen Nederlanders het vaakst losgeld dat door ransomware wordt geëist. De malware vergrendelt de computer en stelt dat het slachtoffer zich aan illegale activiteiten heeft schuldig gemaakt, zoals het schenden van auteursrecht en bekijken van kinderporno. Als het slachtoffer geen 100 euro betaalt, volgt er volgens de ransomware aangifte. Om de boodschap legitiem te laten lijken is die voorzien van het officiële politielogo. Afhankelijk van het land wordt er een gelokaliseerde versie gebruikt, inclusief taal en logo van betreffende politiekorps.
Franse onderzoekers van Botnets.fr onderzochten de Reveton ransomware, die onder andere via het Citadel-botnet wordt verspreidt, en ontdekten dat één campagne zo'n 44.000 euro opleverde. Opmerkelijk genoeg boeken de criminelen in verhouding met het aantal infecties het meeste succes in Nederland.
Campagne
In Nederland werden 1427 systemen met Reveton geïnfecteerd. Vervolgens betaalden 72 slachtoffers bij elkaar 6.650 euro. Een succespercentage van 4,66%. In Duitsland verdienden de criminelen het meest via Reveton. Van de 5376 infecties leveren er 167 een betaling op, goed voor een bedrag van 14.450 euro. Het succespercentage bedraagt echter 2,69%.
Volgens Brian Krebs die de cijfers publiceerde, verspreiden Reveton en Citadel zich via drive-by downloads. Het gaat dan om internetgebruikers die niet de meest recente versie van bijvoorbeeld Java, Adobe Reader of Flash Player gebruiken. Het bezoeken van een gehackte of kwaadaardige website is vervolgens voldoende om met een Trojan downloader besmet te raken die Reveton en Citadel/Zeus installeert.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.