De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is een campagne gestart om ouders en kinderen voor geldezels te waarschuwen. Het aantal jongeren (geldezels) dat door criminelen wordt geronseld om hun betaalpas en pincode af te staan zou sterk zijn toegenomen. In 2010 ging het om tenminste 4.000 gevallen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. De huidige schatting is dat er inmiddels ruim 5.000 geldezels geronseld zijn, vooral in de Randstad.
Met de 'uitgeleende' bankpas en pincode kunnen criminelen de bankrekening gebruiken om frauduleus verkregen geld weg te sluizen. Het gaat dan om geld dat via phishingaanvallen is verkregen.
Hackers
"De Topcrimineel huurt hackers in om kwaadaardige software te schrijven en phishing mails te ontwerpen. Hackers verspreiden virussen en infecteren computers van bankklanten. Phishers verspreiden e-mails, proberen de bankcodes te achterhalen en breken daarmee in op de bankrekeningen. Bankrekeningen worden opengebroken en "klaargezet". Op een afgesproken moment wordt van alle rekeningen geld weggesluisd naar de rekeningen van de geldezels", aldus de bank op de website pasopjepas.nl.
Het geld wordt vervolgens opgenomen en de geldezels afgescheept. "De Geldezels zijn het haasje. Zij krijgen meestal niets, behalve een forse schuld en een strafblad", stelt de NVB. "De gevolgen daarvan zijn voor de geldezels (en hun ouders) ingrijpend", zo is op de website te lezen.
De pakkans zou namelijk honderd procent bedragen, waarbij de geldezels voor de schade moeten opdraaien en strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Naast een afbetalingsregeling en een strafblad kunnen deze jongeren acht jaar lang geen gebruik maken van financiële diensten van banken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.