Een botnet dat in maart verschillende Zuid-Koreaanse websites platlegde, heeft alle besmette computers in het netwerk vernietigd. Veertig sites van de Zuid-Koreaanse overheid, het leger en kritieke infrastructuur, alsmede Amerikaanse websites, waren het doelwit van de aanvallers. Veertien van de aangevallen websites waren ook al in 2009 via een omvangrijke Distributed Denial of Service aanval platgelegd.
Net als de aanval uit 2009, werden de gebruikte machines na de aanval vernietigd. De malware bevatte een zelfvernietigingscode die binnen tien dagen werd geactiveerd. De code overschrijft het begin van elke fysieke schijf in de computer met nullen. Hierdoor wordt de computer zo goed als onbruikbaar gemaakt, aldus anti-virusbedrijf McAfee. "Doordat de master boot record (MBR) is overschreven, kan de computer niet meer starten." Ook worden bepaalde bestanden vervangen en verwijderd. "De combinatie van deze twee vernietigende technieken veroorzaakt maximale schade op de gecompromitteerde host en diens gebruikers."
De malware uit 2009 verwijderde allerlei bestanden met xml, .xls, .ppt, .doc, .pdf, .c en .cpp extensies. Voor het verwijderen werden alle bestande met een gzip algoritme gecomprimeerd en vervolgens met een wachtwoord versleuteld. Deze eigenschap was ook in de 2011 code aanwezig, maar niet actief. De malware werd voornamelijk op een Zuid-Koreaanse bestandsuitwisselingssite verspreid. In 2009 bestond het botnet uit meer dan 150.000 machines, hoeveel machines er nu betrokken zijn laat McAfee niet weten.
Noord-Korea
De virusbestrijder stelt dat de aanval door meerdere individuen met verschillend inzicht in de architectuur van de code is ontwikkeld. Daarbij zou het mogelijk een test kunnen zijn, om te zien hoe goed Zuid-Korea op cyberaanvallen is voorbereid. "Mogelijk door Noord-Korea of hun sympathisanten", aldus de beveiliger.
Verder zou de code en botnet-architectuur geavanceerd zijn, maar geldt dat niet voor de aanval. Mogelijk zouden de aanvallers hebben willen zien hoe snel de aanval werd opgemerkt en geanalyseerd. "Gewapend met deze kennis, zou de aanvaller cyberaanvallen, in combinatie met kinetische aanvallen kunnen lanceren, met een betere kennis van hoe Zuid-Korea op incidenten reageert", besluit McAfee.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.