Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Al een paar jaar speel ik een online spel, en mijn karakter is al behoorlijk sterk en geavanceerd. Nu ben ik echter wel uitgespeeld, en ik zou graag mijn karakter en items willen verkopen. Maar is dat wel legaal?
Antwoord: Of handel in virtuele objecten legaal is, is een open vraag in het recht. Er zijn geen wetten of regels over dit onderwerp, en rechtszaken over de legaliteit van zulke handel ken ik ook niet.
Wel is in 2009 uitgemaakt dat virtuele objecten "goederen" zijn in de zin van de wet: items die je kunt bezitten en wegnemen, net zoals goederen in het echte leven. Dit was in de context van een beroving: een jongen werd met geweld gedwongen zijn items in het spel Runescape af te geven aan twee anderen. De rechter achtte dit een vorm van diefstal met geweld, ook al werden er geen fysieke dingen gestolen maar veranderde er alleen een getal in een tabel in de servers van Runescape.
Als goederen gestolen kunnen worden, dan kunnen ze ook verhandeld worden. Er is ook niet echt een reden om dit categorisch te willen verbieden.
De enige die echt dwars kan liggen, is de eigenaar van het spel. Deze wil niet hebben dat er wordt gehandeld in 'zijn' items, omdat hij daarmee de controle verliest over het spel (en geen deel van de opbrengst krijgt). De algemene voorwaarden van vrijwel elk spel verbieden dan ook de handel buiten het spel om in karakters en items.
Of zulke voorwaarden afdwingbaar zijn, zal bij de rechter moeten worden getest. De wet zegt er niets over, en dus kan het alle kanten op. Ik vind wel dat dergelijke handel moet kunnen, als je geld steekt in het verkrijgen van items dan moet je items ook kunnen verhandelen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.