Mozilla gaat een einde maken aan add-ons die zich stiekem in Firefox installeren als onderdeel van gebundelde software. Verschillende gebundelde programma's vragen de gebruiker om toestemming voor integratie met Mozilla's browser, maar anderen installeren zichzelf zonder dit aan de gebruiker te vragen. Volgens de opensource ontwikkelaar veroorzaken deze add-ons een aantal problemen. Zo kunnen ze het opstarten van Firefox en websites vertragen, vullen ze de interface met allerlei toolbars en lopen ze achter qua compatibiliteit en beveiligingsupdates, maar het belangrijkste is dat de gebruiker zijn controle over de add-ons in de browser verliest.
Toestemming
Daarom worden er twee nieuwe features aan Firefox toegevoegd die de controle moeten teruggeven. Als een programma straks een uitbreiding installeert, zal Firefox die standaard uitschakelen, totdat de gebruiker uitdrukkelijk toestemming geeft om de add-on te activeren. In de nieuwe versie zal verder eenmalig een scherm verschijnen waar gebruikers de geinstalleerde add-ons kunnen kiezen.
Standaard zijn alle via Firefox geinstalleerde add-ons geselecteerd, maar staan uitbreidingen die door andere applicaties zijn geïnstalleerd uitgeschakeld, tenzij de gebruiker ervoor kiest ze te houden. "Ongeacht de installatiemethode, adviseren we gebruikers om ongebruikte uitbreidingen uit te schakelen, om zo de prestaties van Firefox te verbeteren."
Probleem
Mozilla erkent dat sommige ontwikkelaars als derde partij de gebruiker wel om toestemming hebben gevraagd en nu de dupe van de nieuwe maatregel worden. "Helaas zorgt de omvang van ongewenste uitbreidingen die op deze manier worden geïnstalleerd ervoor dat we actie moeten ondernemen, maar we zijn vol vertrouwen dat gebruikers die deze add-ons echt willen, hiervoor toestemming geven als Firefox hen hier om vraagt." De twee features zijn vanaf volgende week in het Aurora-kanaal van Firefox te vinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.