image

Meer aanvallen op Linux-systemen

dinsdag 16 juli 2002, 10:13 door Redactie, 4 reacties

Hackers verplaatsen hun aandacht van het Windows- naar het Linux-platform. Het aantal aanvallen op webtoepassingen die op Linux zijn gebaseerd, is in de eerste helft van dit jaar flink toegenomen. Dat meldt het Britse IT-beveiligingsbedrijf Mi2g. (Automatisering Gids)

Reacties (4)
16-07-2002, 11:52 door Anoniem
Mi2g wijt de groeiende populariteit van Linux-systemen bij hackers aan het feit dat zwakke plekken in het platform sneller bekend zijn en niet snel genoeg worden voorzien van een 'patch' waarmee het probleem opgelost zou zijn.


Ze bedoelen waarschijnlijk dat er beheerders zijn die 'vergeten' hun systemen te updaten.
16-07-2002, 15:21 door Anoniem
Originally posted by Redactie
Hackers verplaatsen hun aandacht van het Windows- naar het Linux-platform. Het aantal aanvallen op webtoepassingen die op Linux zijn gebaseerd, is in de eerste helft van dit jaar flink toegenomen. Dat meldt het Britse IT-beveiligingsbedrijf Mi2g. (Automatisering Gids)

Linux was eens toebedeeld aan het domein der 'hackers' (eerder dat van 'goeroe's', maar dat terzijde) en maakte dat gebruik en belangstelling 'uit een bepaalde hoek' van Linux een grote stabiele en (relatief) veilige 'tool-box'.

Het begrip 'aanval' is in deze wat dubbelzinnig. Een 'aanval' wil niet direct zeggen dat een Linux-systeem wordt gecompromitteerd of anderzijds succesvol kan worden genoemd.
Linux systemen draaien doorgaans enkel de modules welke zijn benodigd in verband met de doelstelling van de betreffende machine. Deze is hierdoor makkelijk in 'real-time' zonder reboot te updaten. Linux-pakketten als RedHat kennen bovendien Packet Managers waarmee je desgewenst met een druk op de knop of volautomatisch het systeem geheel up to date kunt houden. Als de beheerder van het systeem daarnaast alle veiligheidsaspecten bewust respecteerd (dus geen simpel wachtwoord voor 'root', geen overbodige services, etc.) is het uitermate veilig.
16-07-2002, 16:05 door Anoniem
Als de beheerder van het systeem daarnaast alle veiligheidsaspecten bewust respecteerd (dus geen simpel wachtwoord voor 'root', geen overbodige services, etc.) is het uitermate veilig.

Waarheid als een koe, wat echter ook geldt voor de andere platformen.

Andere gedachte daarom: als hackers zich meer concentreren op Linux omdat ze de weg van de minste weerstand kiezen, is het misschien ook zo dat de de beheerders hun Unix en Windows systemen intussen verhoudingsgewijs beter zijn beveiligd.
17-07-2002, 09:50 door Anoniem
Vergeet niet dat er natuurlijk heel veel Linux systemen bij zijn gekomen nu de voordelen van het platform ook voor niet-techies duidelijk worden. Meer systemen = meer kans op slecht beveiligde systemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.