Originally posted by Redactie
Hackers verplaatsen hun aandacht van het Windows- naar het Linux-platform. Het aantal aanvallen op webtoepassingen die op Linux zijn gebaseerd, is in de eerste helft van dit jaar flink toegenomen. Dat meldt het Britse IT-beveiligingsbedrijf Mi2g. (Automatisering Gids)
Linux was eens toebedeeld aan het domein der 'hackers' (eerder dat van 'goeroe's', maar dat terzijde) en maakte dat gebruik en belangstelling 'uit een bepaalde hoek' van Linux een grote stabiele en (relatief) veilige 'tool-box'.
Het begrip 'aanval' is in deze wat dubbelzinnig. Een 'aanval' wil niet direct zeggen dat een Linux-systeem wordt gecompromitteerd of anderzijds succesvol kan worden genoemd.
Linux systemen draaien doorgaans enkel de modules welke zijn benodigd in verband met de doelstelling van de betreffende machine. Deze is hierdoor makkelijk in 'real-time' zonder reboot te updaten. Linux-pakketten als RedHat kennen bovendien Packet Managers waarmee je desgewenst met een druk op de knop of volautomatisch het systeem geheel up to date kunt houden. Als de beheerder van het systeem daarnaast alle veiligheidsaspecten bewust respecteerd (dus geen simpel wachtwoord voor 'root', geen overbodige services, etc.) is het uitermate veilig.