Niet het verleiden van internetgebruikers om zelf malware te installeren, maar ongepatchte software waardoor websites automatisch computers kunnen infecteren, is de grootste bedreiging op internet, aldus Google dat daarmee lijnrecht tegenover Microsoft staat. De zoekgigant waarschuwt internetgebruikers via de Safe Browsing API, een blacklist die zowel Chrome als Firefox gebruiken.
Elke dag geeft deze API drie miljoen malware waarschuwingen aan vierhonderd miljoen gebruikers. Google heeft nu de ontwikkelingen van de afgelopen vier jaar in kaart gebracht, waarbij het vooral keek naar de technieken die malware-verspreiders toepassen om detectie te voorkomen. Daarbij concludeert de zoekgigant dat social engineering, waarbij malware zich als anti-virus product of browser plugin voordoet, helemaal niet zo gevaarlijk is als Microsoft en veel anti-virusbedrijven ons doen geloven.
Het aantal aanvallen dat social engineering toepast groeit, maar deze groei moet wel in het juiste perspectief gezien worden, zegt Niels Provos van het Google Security Team. Websites die op social engineering vertrouwen zouden voor slechts 2% van alle websites verantwoordelijk zijn die malware verspreiden.
Exploit
Veel vaker komen volgens Google drive-by download-aanvallen voor. Hierbij misbruikt een kwaadaardige of gehackte website een beveiligingslek in de browser of populaire plugin zoals Adobe Reader, Flash Player of Java. "Onze analyse van welke lekken actief worden misbruikt, laat zien dat criminelen snel naar nieuwe en betrouwbare exploits overstappen om detectie te voorkomen", aldus Provos.
De meeste lekken worden slechts een korte tijd gebruikt, totdat er een nieuw lek beschikbaar is. Een uitzondering hierop is het uit 2006 stammende MDAC-lek in Internet Explorer, dat in de meeste exploit-toolkits aanwezig is.
Onlangs kwam onderzoeksbureau NSS Labs nog met verschillende rapporten dat Internet Explorer de meeste social engineering-aanvallen tegenhoudt. Volgens zowel NSS als Microsoft vormt deze categorie de grootste bedreiging op het web. Eerdere rondvraag van Security.nl onder verschillende anti-virusbedrijven wees uit dat ook hier de opvatting heerst dat social engineering het gevaarlijkst is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.