image

40% gebruikers zet geboortedatum op internet

maandag 22 augustus 2011, 10:58 door Redactie, 5 reacties

Ruim veertig procent van de internetgebruikers vult de echte geboortedatum in op sociale netwerksites, fora, groepen en andere interactieve diensten, zo blijkt uit onderzoek. Verder blijkt dat twintig procent het telefoonnummer vermeld. Volgens het onderzoek dat in opdracht van beveiligingsbedrijf BullGuard werd uitgevoerd, koos 28 procent de optie ‘gebruikersnaam en wachtwoord onthouden’ op netwerksites en 14 procent deed dit zelfs voor bankdetails.

Wanneer specifiek gevraagd werd naar sociale netwerkdiensten zoals Facebook en Twitter, gaf ruim één op de drie aan de naam van hun huisdier online te plaatsen en een kwart de namen van hun kinderen. Adresgegevens werd door zeven procent online gezet en één op de tien plaatst foto’s online van waardevolle spullen zoals een auto of televisie. Een derde van alle Twitter- en Facebookgebruikers zet op hun profiel updates met informatie over weekendjes weg of vakantieplannen.

Onschuldig
“Dit soort informatie lijkt onschuldig om met anderen te delen, maar veel informatie hiervan wordt gebruikt als beveiligingsvraag of voor identiteitsbevestiging over de telefoon”, zegt beveiligingsexpert Claus Villumsen. “Het is geen goed idee om informatie te publiceren over het feit dat je weg bent voor een bepaalde periode, helemaal wanneer het huis leeg zal zijn, omdat dieven hier dan van op de hoogte worden gebracht.”

Reacties (5)
22-08-2011, 11:56 door Anoniem
Een beveiligingsvraag waarvan het antwoord je geboortedatum is, vind ik geen beveiligingsvraag.
22-08-2011, 12:12 door Anoniem
Welk onderzoek?
22-08-2011, 12:35 door Anoniem
en 60% gebruikt zeker overal 1 januari als verjaardag met een willekeurige jaartal meer dan 21 jaar geleden.
22-08-2011, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Een beveiligingsvraag waarvan het antwoord je geboortedatum is, vind ik geen beveiligingsvraag.
Nee klopt, maar het wordt wel gebruikt om snel informatie op te vragen van de persoon die je aan de telefoon hebt.
Als je de huisarts belt vragen ze eigenlijk alleen je geboortedatum en krijgen ze alle gegevens van je na boven ~ beetje social engineer weet hier dan verder nog meer informatie uit te trekken.
29-08-2011, 17:03 door Anoniem
Informatie zoals je opleiding en beroep zijn een indicatie voor je vermogen en rijkdom en hier kunnen criminelen goed gebruik van maken. Met informatie zoals naam plus voornamen, geboortedatum en plaats waar je woont kunnen criminelen je overal op internet volgen en zelfs anoniem met je gaan mailen om meer informatie te krijgen over je rijkdommen. Georganiseerde criminelen kunnen dan toeslaan op het juiste moment en je volledig ruineren en alle informatie staat op de social network sites. Zo zie je hoe groot het gevaar is van het hele internet. Feitelijk kan je niemand meer echt vertrouwen op internet sites en hierom vind ik die social networks toch gewoon totale onzin en gewoon tijdverspilling.
dewanand
site Kritisch Podium Dewanand, in nederlands en engels.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.