De manier waarop smartphones zijn ingesteld en geconfigureerd, is net zo gevaarlijk als malware, aldus James Lyne van Sophos. Toch staan veel gebruikers daar niet bij stil. "Het grootste mobiele beveiligingsprobleem is dat gebruikers denken dat de apparaten veilig zijn. Ons grootste probleem is bewustzijn." Standaard lekken de toestellen namelijk allerlei privégegevens.
"Mobiele apparaten geven continu een afschuwelijke hoeveelheid informatie weg", merkt de virusbestrijder op. Het gaat dan onder andere om de namen van eerdere netwerken waarmee verbinding is geweest. Dat zouden cybercriminelen kunnen gebruiken om gegevens te kapen.
Postcode
"Niet malware is het probleem, maar de configuratie van het toestel. Het betreft iPads, iPhones en wat dan ook." Veel toestellen zouden foto's, blogpostings en Twitter-berichten met geografische gegevens 'taggen', waardoor cybercriminelen de locatie en het bewegingsverkeer van iemand in kaart kunnen brengen.
"Je zou ook niet je postcode aan een vreemde op straat geven, maar we uploaden wel foto's naar het web die GPS-gegevens bevatten", waarschuwt Lyne. Zodoende kunnen criminelen zien waar iemand werkt en leeft en dat bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij het plannen van een inbraak.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.