Het plan van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen om hackers een klokkenluiderstatus te geven is onnodig en ongewenst. Dat stelt Milica Antic van advocatenkantoor SOLV. Hackers die nu op websites beveiligingslekken vinden zouden door de eigenaar vervolgd kunnen worden. "Klokkenluiders moeten beschermd worden en niet achtervolgd. Ze leggen immers het falen van ICT-systemen bloot", aldus Heijnen tegenover Webwereld op maandag.
Volgens Antic doen hackers nuttig werk, maar is het inbreken in beveiligde databanken teneinde een veiligheidslek aan te tonen strikt genomen nog steeds een misdrijf. Artikel 138ab van het Wetboek van Strafrecht bepaalt dat computervredebreuk kan worden gestraft met een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete van 19.000 euro.
Straf
"De PvdA wil juist voorkomen dat hackers die goed werk doen een gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Op het eerste gezicht een sympathiek plan, de PvdA zal daar vast stemmen mee winnen. Maar in mijn ogen onnodig en zelfs onwenselijk", merkt Antic op. Door een speciale wet zou misbruik namelijk op de loer liggen.
"Om dit te voorkomen zou de wet heel gedetailleerd moeten beschrijven onder welke omstandigheden hackers vrijuit gaan. Maar daar is een wet niet voor, dat moet aan de rechter worden overgelaten die veel beter geëquipeerd is om op detailniveau de wet toe te passen." Antic benadrukt dat wetten statisch zijn en rechters flexibel. Daarnaast zouden hackers die lekken melden toch al niet veel gevaar lopen om in de gevangenis te belanden. "Want als zij al worden vervolgd door het OM zal de rechter ze waarschijnlijk vrij spreken of geen straf opleggen."
Proefballon
Volgens Antic is het voorstel van de PvdA weer een voorbeeld van hoe de waan van de dag in Nederland regeert. "Een parlementariër leest wat in het nieuws en hup, er wordt een proefballonnetje voor een nieuwe wet opgelaten. Ik spreek de hoop uit dat wetgeving doordacht en na goede voorbereiding tot stand komt, en niet een simpele reactie is op een nieuwsbericht."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.