Veel internetgebruikers hebben onvoldoende kennis over de risico's op internet en hoe ze zich hier tegen kunnen wapenen, aldus Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie. Vandaag lanceert de overheid een nieuwe campagne genaamd 'Alert Online' om bewust en veilig gebruik van internet en mobiele communicatie over het voetlicht te brengen.
Als onderdeel zullen elf bekende Nederlanders elke dag een column publiceren over hoe zij over internet en veiligheid denken. Volgens Opstelten is het pas mogelijk om effectief maatregelen nemen om de weerbaarheid te vergroten als de risico's bekend zijn.
"En juist daar wringt op dit moment nog de schoen. Dat blijkt onder meer uit een recent onderzoek naar kennis, bewustzijn en gedrag ten aanzien van cyber security. Zo denken veel mensen bij cyber security nog vooral aan het beschermen en beveiligen van je computer tegen virussen."
Scherper
Het beschermen van informatie en persoonsgegevens blijkt veel minder te leven, aldus de minister. "Dat geldt zowel voor organisaties, als voor individuele consumenten. De campagne Alert Online is dus beslist geen overbodige luxe! We mogen allemaal best wat scherper zijn, waar het gaat om de alertheid rond cyber security!"
Tips
Op de website worden verschillende tips gegeven, onder andere over het gebruik van wachtwoorden. Dan blijkt dat er zeer gedateerd en onjuist advies wordt gegeven. "Stel bijvoorbeeld een wachtwoord samen uit de eerste letters van een zin die je makkelijk onthoudt. Je maakt je wachtwoord nog sterker door er hoofdletters, cijfers, leestekens en bijzondere karakters (zoals @, & %, =) in te gebruiken", zo staat er op de website.
Experts adviseren al enige tijd gebruik van passphrases, zinnen die uit meerdere woorden bestaan, eenvoudig te onthouden zijn en lastig te kraken. Door de rekenkracht zijn korte wachtwoorden die aan de hand van bovengestelde advies worden samengesteld toch eenvoudig te kraken en ook nog eens lastig te onthouden. Lengte zorgt voor veiligere wachtwoorden dan korte maar 'complexe' wachtwoorden.
In het voorbeeld in de campagne geeft de overheid als voorbeeld van een sterk wachtwoord 'P€T€R1two3'. Dit wachtwoord is veel zwakker dan bijvoorbeeld de passphrase 'Peter heeft geen rode helm op'.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.