image

DigiD-fraudeurs maken 2700 slachtoffers

zondag 25 september 2011, 18:04 door Redactie, 0 reacties

De afgelopen twee jaar is er met de DigiD-gegevens van 2700 Nederlanders gefraudeerd, zo laat staatssecretaris Weekers (Financiën) op vragen van de commissie van Financiën weten. In 2010 werden 200 gedupeerden gerapporteerd, in de eerste helft van dit jaar gaat het al om 2500 personen. Fraudeurs wisten op naam van anderen toeslagen aan te vragen, waarbij vervolgens de rekening waar het geld op moest worden gestort werd gewijzigd in dat van de fraudeur.

In 2010 probeerden criminelen voor 1 miljoen met toeslagen te frauderen, waarvan 0,7 miljoen werd tegengehouden. Dit jaar werd er al voor 3 miljoen euro gefraudeerd, maar wist de overheid het uitkeren van 2,2 miljoen tegen te gaan. Weekers merkt wel op dat er ook kleinere gevallen van fraude zijn, waarbij de schade beneden de aanmeldgrens voor strafrechtelijke vervolging (€ 10.000) blijft.

Slachtoffers
"Concrete cijfermatige informatie daarover is niet beschikbaar, aangezien fraudegevallen die bestuurlijk worden afgehandeld niet worden onderverdeeld naar fraudesoort." Inmiddels heeft de Belastingdienst het gat in de procedure gedicht, en kan de indiener van een aanvraag die voortaan alleen voor zichzelf doen, met zijn eigen DigiD. Gedupeerden worden per brief door Belastingdienst ingelicht.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.