Twee jaar na het uitkomen is Windows 7 het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, waarmee het Windows XP van de koppositie heeft verstoten. Windows 7 verscheen op 22 oktober 2009 en was de opvolger van Vista, dat op 30 januari 2007 uitkwam. Vista werd nooit een succes en kon maar mondjesmaat marktaandeel van Windows XP afsnoepen. Tot 2009 draaide bijna tachtig procent van alle systemen op het besturingssysteem dat op 25 oktober 2001 werd gelanceerd. Pas tijdens de introductie van Windows 7 verliest XP steeds meer terrein, waarbij Windows 7 nu de koppositie heeft veroverd.
Volgens StatCounter draait 41% nu op Windows 7, terwijl 38% nog steeds Windows XP gebruikt. Vista is goed voor 11,5%, net iets meer dan Apple, dat op 7,5% zit. Linux heeft met 0,8% nog steeds hetzelfde marktaandeel als twee jaar geleden.
Cijfers
Net als met browsers, verschillen de cijfers van StatCounter met die van meetbureau Net Applications. Volgens de laatstgenoemde is Windows XP met 50,50% nog altijd de onbetwiste nummer één, terwijl Windows 7 met 32,5% tweede is. Vista is derde met 9%, voor Apple met 6,5%.
Net Applications houdt bij het berekenen van de statistieken ook rekening met landen waar minder gebruikers de websites bezoeken die het monitort. Door de grote Chinese markt in de cijfers te verwerken, waar zowel IE6 als Windows XP nog erg populair zijn, komt het tot andere cijfers dan StatCounter.
Nederland
StatCounter becijferde eerder al dat Windows 7 in maart van dit jaar Windows XP in Nederland had verslagen. Inmiddels zou 43% van de Nederlanders Windows 7 gebruiken, terwijl een kleine 25% nog met Windows XP zit. Vista is goed voor een kleine 19%, ruim meer dan Mac OS X, dat op een kleine 9% uitkomt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.