image

Tankstations: banken moeten skimmen oplossen

zondag 25 november 2012, 13:20 door Redactie, 10 reacties

Recentelijk werd bekend dat skimming vooral bij onbemande tankstations in Nederland een probleem is, maar de volgens de branche doet het er alles aan om deze vorm van criminaliteit te voorkomen. "Berichten over skimapparatuur zet onze branche in een kwaad daglicht, terwijl wij alle mogelijke maatregelen nemen om het terug te dringen. We hebben camerabeweking; onze betaalapparatuur voldoet aan alle eisen", zegt Peter Eilander van TinQ tegenover TankPro, een vakblad voor tankstations.

De tankstations zouden toezicht houden en in het geval van fraude snel de politie inschakelen. "Toch blijft het een moeilijk verhaal als Nederland voor skimmers een unieke positie in Europa inneemt. We hopen en verwachten dat het probleem sterk zal verminderen na het invoeren van een wereldwijde pinblokkade door de banken", laat Eilander weten.

GEO-blokkade
In Nederland gekopieerde magneetstrippen zouden in het buitenland worden verzilverd. Het gaat dan onder andere om de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië. Ook Edwin van Walsum van Tango laat weten dat de oplossing van het probleem bij de banken ligt. "Wij hebben de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in veilige apparatuur en camerabewaking. Nu zijn de banken toch echt aan zet en gaat er gelukkig ook iets gebeuren."

Van Walsum denk niet dat skimming zal verdwijnen als straks alle banken een zogeheten GEO-blokkade invoeren, waardoor pinnen buiten Europa niet meer mogelijk is. "Het is wel een enorme stap maar we moeten de inventiviteit van deze bendes niet onderschatten. Daarvoor gaat er te veel geld in om. Zaak is dus om alert te blijven."

Reacties (10)
25-11-2012, 13:47 door Anoniem
Ook binnen Europa kan je op sommige plekken betalen met alleen je magneetstrip, dus zonder pincode.
Da's erg makkelijk. Iets TE makkelijk.
25-11-2012, 15:50 door Ignitem
Waarom geen pin-apparatuur waar de bankpas enkel tot aan de chip in kan worden gestoken? Zo is het ook onmogelijk om de magneetstrip te skimmen. Vervolgens dit op de betreffende benzinestations duidelijk kenbaar maken middels posters/stickers.
25-11-2012, 16:12 door Anoniem
Ik heb de magneet strip op mijn bank pas gedemagnetiseerd kom toch nooit buiten de EU op ze verst DE of BE.
Dus ik maak me niet zo druk om geskimd te worden.

En het probleem van de onbemande pompen (en ook veel parkeer automaten) is dat je pas er in zijn geheel ingaat.
25-11-2012, 16:19 door Anoniem
Nu breekt ons allen (inclusief de klant die op reis wil) op dat de banken zo glaciaal langzaam zijn met de techniek bijhouden, en dat dan ook nog eens puur als een manier zien om met "nieuwe dienstverlening" meer kosten te kunnen berekenen --bijvoorbeeld dat draadloos betalen verhaal-- en pas gaan nadenken over beveiliging als de compensatiekosten de pan uit rijzen. Dan ben je ruimschoots te laat.
25-11-2012, 18:17 door Anoniem
Banken wisten al eind 2007 dat oost Europese skimmers vanaf 2008 tot heden een voortschrijdend probleem zouden worden.

Tankstation houders wisten vanaf half 2008 dat ze vanaf 2009 groeiende problemen zouden hebben met oost Europese bendes

alleen de woordvoering van Currence de bankpas PIN systemen wist elk half jaar te melden dat het volgend jaar beter zou worden:)

en al die drie faciliterende financiële instellingen wisten ook dat technische oplossingen niet zouden werken.

Het is voor sommige experts onbegrijpelijk dat er slimmere en hoger opgeleide mensen bij de boeven werken, want tja het is toch hun mooie bankproduct en daar weten zij toch meer van dan een crimineel, vraag is wie is nu eigenlijk de boef:)
25-11-2012, 21:06 door Anoniem
Gewoon twee passen. Een met magneetstrip en een zonder. Zonder magneet voor alles, de magneet voor als je perse iets moet doen in het buitenland.
Kosten 5 euro
26-11-2012, 06:18 door Anoniem
Dus eerst ons 25 jaar lang pinnen door de strot drukken en er dan nu toch achter komen dat het niet zo veilig is... Was ik nou destijds de enige die zo m'n bedenkingen had???
26-11-2012, 09:04 door Fabian76
@Ignitem. Op die manier leg je het probleem weer bij de bedrijven neer en doen de banken weer niets. De banken moeten gewoon die magneetstrip van de passen afhalen. Het merendeel van de betaalautomaten leest al van de chip. Het feit dat de passen er helemaal ingestoken worden is nu nog het probleem.
26-11-2012, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem: Dus eerst ons 25 jaar lang pinnen door de strot drukken en er dan nu toch achter komen dat het niet zo veilig is... Was ik nou destijds de enige die zo m'n bedenkingen had???
Nee hoor. Maar veel keus kreeg je niet. En het is toch je bank, die kan je toch vertrouwen?

Nee, die moet je vertrouwen, want je kan niet meer zonder (probeer het maar). En of de bank jou vertrouwt? Kom nou. Als ze het zelf niet willen dan verplicht de wet ze wel om voor financieel politieagentje te spelen. En ze houden lang, heel erg lang bij wat jij allemaal uitgespookt hebt.

Tijd om wat privacy terug te pakken: Zoveel mogelijk contant betalen en iedereen in je omgeving te overtuigen dat ook te doen. Het is maar een begin, maar makkelijk en snel in de praktijk te brengen.
26-11-2012, 16:44 door wimton
@Fabian76,
sommige betalingsverwerkers eisen juist dat de pas er helemaal ingaat + een luikje ervoor. (ik heb bij een fabricant van deze terminals gewerkt)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.