Veel zware WiFi-routers die campings, restaurants of bedrijven aanbieden om hun klanten te laten internetten zijn illegaal, zo waarschuwt het Agentschap Telecom van de overheid vandaag. Standaard WiFi-routers hebben meestal maar een bereik van maximaal 20-30 meter. Als alternatief bieden leveranciers hoogvermogen WiFi-apparatuur, met een vermogen van meer dan 100 mWatt.
"Eenmaal aangeschaft blijkt dat de telefoons en tablets van de klanten nog steeds geen internet hebben", aldus het agentschap. Dit zou komen omdat een hoger zendvermogen van de WiFi-router, in de praktijk, niet altijd een groter bereik hoeft te betekenen.
"Bovendien veroorzaakt de zware router ook nog eens verbindingsproblemen bij de buren." Niet alleen maken de hoogvermogen WiFi-routers hun belofte niet waar, ze mogen niet eens gebruikt worden omdat ze een te hoog zendvermogen hebben.
Telefoontjes
Het Agentschap Telecom zou wekelijks meerdere telefoontjes van bedrijven krijgen die een hoogvermogen WiFi-router willen aanschaffen. "Fabrikanten verwijzen hun klanten naar het agentschap omdat ze hier een vergunning voor de apparatuur zouden kunnen aanschaffen."
De bellers krijgen echter te horen dat WiFi-routers zwaarder dan 100 mWatt in Nederland wel verkocht en verhandeld mogen worden, maar dat het gebruik van deze apparatuur verboden is. "Er wordt daarom ook geen vergunning voor afgegeven."
Verbod
Reden voor het verbod is dat apparatuur met deze hoge vermogens tot storing leidt bij de overige gebruikers van deze frequenties, zoals bij WiFi-gebruikers in de buurt. Als ook deze gebruikers een router met een hoog vermogen zouden kopen, wordt het probleem alleen nog maar groter stelt het agentschap.
Dat adviseert verschillende alternatieven, zoals WiFi-repeaters of -hotspots, die het signaal heruitzenden. "Dit zijn dus apparaten die daardoor ondanks hun lagere vermogen (maximaal 100 mWatt) toch een oplossing bieden voor het dekkingsprobleem."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.