Door Marti van Lin: Dank voor de mooie en accurate commentaren SirDice.
Ja, Steve Jobs was een zaklantaarn, Dennis Ritchie was een zoeklicht... Maar ja, Ritchie was geen mediageile narcist die veel te duur speelgoed produceerde. Ritchie ontwikkelde de techniek (en schonk deze belangeloos aan de gemeenschap), waar al dat speelgoed en ook serieuzere machines op draaide.
Zijn contributie aan de maatschappij is niet in geld, nog woorden uit te drukken.
You will be missed Dennis!
Dennis Ritchie was heel groot, en ik wil hem zeker een goed karakter toedichten, maar de keuzes die jij hem toeschrijft heeft hij niet gemaakt;
Dennis heeft al zijn werk in dienst van Bell Labs gedaan, en het formele intellectuele eigendomsrecht was dan ook van zijn werkgever, en dus _kon_ *hij* de techniek niet belangeloos weggeven.
Door een combinatie van toeval, rechterlijke uitspraken (AT&T, toen eigenaar van Bell Labs was verboden om een computer bedrijf te beginnen) en tijdgeest zijn de vroege versies van Unix met heel open licenties breed beschikbaar gekomen.
Het was ook een relatief gouden tijd voor industriële research, waar werk van geweldig hoog niveau gedaan werd, wat vaak ruim gepubliceerd werd; Denk ook aan Xerox PARC (Palo Alto Research Center), waar de GUI bedacht werd, en bv het Natlab van Philips.
Later (in de jaren tachtig) heeft AT&T nog geprobeerd om Unix 'terug' te krijgen met een hoop rechtszaken over copyright op de sources, en in welke mate afgeleiden (zoals de BSD - Berkeley Software Distribution) eigendom of licentieplichtig zijn tegenover AT&T. Uiteindelijk niet, maar het heeft de ontwikkeling van BSD unixen een tijdje vertraagd; Nu is uiteindelijk zo gelopen dat toen Linus begon te programmeren de niche van een vrije Unix voor PCs nog niet gevuld was.
Ook is in die tijd bij veel bedrijven de research veel beperkter en geslotener geworden, meer gericht op korte termijn.
En niet alleen bij bedrijven, ook bij het MIT Media Lab veranderde de cultuur, en Richard Stallman , die daar toen werkte heeft toen de keus gemaakt om ontslag te nemen en zich te richten op het belangeloos creëren van een vrije software omgeving, die ook vrij moest blijven (vandaar dat hij de GPL bedacht heeft).