Ondoordachte wetgeving zoals een knop om het internet uit te schakelen is in potentie veel gevaarlijker dan cybercrime, aldus beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. Hij sprak tijdens een panel op het Information Systems Forum in Berlijn. Daar werd om de drie opkomende dreigingen in cyberspace gevraagd. Schneier richtte zich op drie punten die in aard niet crimineel zijn.
Als eerste waarschuwt hij voor de opkomst van "Big Data". Het gaat dan om bedrijven die in persoonsgegevens handelen, maar ook bedrijven die op grote schaal data verzamelen, zoals Facebook en Google. "Ze verzamelen steeds meer en meer over iedereen, zonder dat men dit weet of hier uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven."
De gegevens worden daarnaast aan steeds meer partijen verkocht, zowel overheid als bedrijven. Volgens Schneier is Big Data niet alleen een machtige industrie aan het worden, maar verzet het zich ook tegen regulering.
Anonimiteit
Het tweede punt waar Schneier zich zorgen over maakt is ondoordachte wetgeving. Steeds vaker wordt er geroepen om cyberspace te reguleren, omdat dit zou helpen bij het bestrijden van criminaliteit. Het gaat dan om de bewaarplicht, een internet kill-switch en de oproep om een einde aan anonimiteit te maken. "Geen van deze voorstellen zullen werken en ze maken ons minder veilig", aldus de goeroe.
Cyberwapens
Als laatste dreiging werd de cyberwapenwedloop genoemd. Het is niet zozeer cyberoorlog, maar de verspreiding van cyberwapens waar Schneier ongerust over is. "Wapenwedlopen werken destabiliserend, zeker als hun ontwikkeling eenvoudig te verbergen is."
Het kan best gebeuren dat een cyberwapen per ongeluk afgaat, dat ze in de verkeerde handen vallen en dat ze niet te traceren zijn. Daarnaast zijn wapenwedlopen kostbaar. "Al deze punten hebben de potentie om veel gevaarlijker dan cybercriminelen te zijn", besluit Schneier.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.