Cyberwapens en cyberoorlogen vormen zo'n grote bedreiging voor de wereldvrede, dat het internet een gedemilitariseerde zone moet worden. Daarbij moet er een soort Internationaal atoomagentschap komen dat toezicht op cyberwapens houdt. Dat zegt Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf. Ook door het leger ontwikkelde malware kan programmeerfouten bevatten. "Een vlieg die op het toetsenbord landde, het was vrijdagmiddag en de testers hebben niet goed getest, er kan van alles gebeuren."
Een normale bug heeft volgens Kaspersky een beperkt effect. Systemen stoppen met werken of zullen in het ergste geval crashen. "Maar met de nieuwe golf van militaire malware, kan een fout werkelijk catastrofale gevolgen hebben." Volgens de Russische virusbestrijder is wereldvrede grotendeels van internet afhankelijk.
Speelgoed
"De juiste manier is het uitroepen van het internet tot gedemilitariseerde zone, een soort cyber-Antartica." Kaspersky erkent dat het ontwapenen van landen met cyberwapens lastig is. "Die kans is al voorbij, de investeringen zijn gemaakt, de wapens geproduceerd, de paranoia is al aanwezig. Maar landen kunnen op z'n minst regels over cyberwapens overeenkomen."
Een andere hindernis is dat de maatschappij het internet en computers nog steeds als speelgoed ziet, die niets met het echte leven te maken hebben. "Dat is gewoon fout!", gaat Kaspersky verder. "Het internet is wel degelijk onderdeel van het dagelijkse leven!" Het onderwerp over militaire malware en het opstellen van regels voor cyberwapens zou al jaren bij security professionals spelen. "Ik ben gewoon die eerste die dit openbaar maakt", besluit de virusbestrijder.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.