image

Denemarken ontkent plan opslag verkeersgegevens

maandag 26 augustus 2002, 16:26 door Redactie, 0 reacties

Denemarken ontkent dat het officieel heeft voorgesteld om in alle EU-lidstaten de opslag van verkeersgegevens voor minimaal een jaar verplicht te stellen. Het desbetreffende document zou slechts een consultatiedocument van België zijn, dat hiervoor EU-voorzitter was.

Vorige week werd een EU-document geopenbaard, waarin het voorstel staat om de opslag van verkeersgegevens in de EU-lidstaten verplicht te stellen. De opslagtermijn zou minimaal een jaar en maximaal twee jaar zijn. Verkeersgegevens geven inzicht in het bel- en e-mailgedrag van abonnees.

EU-voorzitter Denemarken ontkent echter dat het hier om officiële voorstellen van haar hand gaat. Het bewuste document zou slechts een consultatiedocument zijn dat nog is opgesteld door de vorige EU-voorzitter België. Denemarken heeft zelf wel voorstellen over het thema op tafel gelegd, maar daarin staat alleen dat de EU op korte termijn bindende regels voor de opslag van verkeersgegevens moet vaststellen. Termijnen voor de opslag van verkeersgegevens worden echter niet genoemd. De Europese justitieministers zullen naar verwachting in september over dit Deense voorstel besluiten.

Volgens Denemarken komt daarna pas de vraag aan de orde welke verkeersgegevens opgeslagen moeten worden en hoelang de gegevens bewaard moeten blijven. Denemarken zegt daarvoor nog geen concrete plannen te hebben.

Diplomaten in Brussel verwachten echter dat dergelijke voorstellen in het najaar wel gedaan zullen worden. ‘Als de EU vastlegt dat er bindende en geharmoniseerde regels moeten komen voor de opslag van verkeersgegevens is het logisch dat daarna voorstellen komen waarin termijnen en soorten verkeersgegevens staan,’ aldus een diplomaat.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.