image

Politie lanceert nationaal skimmingpoint

donderdag 1 december 2011, 10:13 door Redactie, 4 reacties

Vandaag is het landelijk skimmingpoint van start gegaan, dat informatie over het skimmen van bankpassen gaat verzamelen. In totaal gaan negen politiemedewerkers informatie over pinpasfraude verzamelen en analyseren. Het team werkt nauw samen met de Electronic Crimes TaskForce (ECTF) van het KLPD, het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer (IBGW), de Bovenregionale Recherches Zuid-West en Zuid-Nederland en Europol.

Skimmers hebben in de eerste helft van dit jaar 14,8 miljoen euro buitgemaakt, veel meer dan vorig jaar in dezelfde periode, zo blijkt uit recente gepubliceerde fraudecijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). In heel 2010 werd er voor 19,7 miljoen euro geskimd. Een daling ten opzichte van het jaar daarvoor, toen skimmers er met 36 miljoen euro vandoor gingen. Wat de recente stijging heeft veroorzaakt laat de NVB niet weten.

Vanaf 1 januari moeten winkeliers op het "nieuwe pinnen" zijn overgestapt, waarbij er een chip in plaats van de skimgevoelige magneetstrip wordt gelezen. Dat zou het aantal skimming-incidenten moeten terugdringen.

Reacties (4)
01-12-2011, 10:50 door Anoniem
Ik blijf het knap vinden: de banken vertikken het al decenia lang om een veilig betaalsysteem te implementeren. Ze ruzieen liever over hoe ze zo veel mogelijk geld kunnen verdienen met niets doen en geven dan de schuld aan anderen. En wie draait er op voor de kosten: de burger/klanten. Want nu wordt de politie voor het karretje van de banken gespannen, tich jaar nadat er al voor vele honderdenmiljoenen aan geld is verstookt, en de bankmedewerkers lachen zich krom met hun riante salarissen. Terwijl je als klant je scheel betaald aan zogenaamde kosten voor je betaalrekening. Het zijn kunsten wat ze uithalen en ze komen er nog mee weg ook. Goed werk hoor, politie en politiek!
01-12-2011, 11:19 door golem
Toch wel slim, een nationaal skimmingpoint opzetten terwijl men vanaf 1 januari
volledig overgaat op het "nieuwe pinnen"
Dan kan men zich op de borst kloppen dat het skimmen enorm gedaald is
na het opzetten van hun nieuwe organisatie. :)
01-12-2011, 15:33 door SirDice
Door Anoniem: Ik blijf het knap vinden: de banken vertikken het al decenia lang om een veilig betaalsysteem te implementeren.
Wat moeten ze doen als de kosten voor het verbeteren en implementeren vele malen hoger zijn dan de totale schade die door het skimmen wordt veroorzaakt?

En wie draait er op voor de kosten: de burger/klanten.
Drie keer raden wie de kosten voor die verbetering mag betalen.
15-12-2011, 11:54 door Anoniem
@sirdice
Korte termijn winstgedreven oogmerken zijn niet per definitie de juiste repliek. Daar het om een onderzoek gaat die wereldwijd gezamenlijk gedragen kan worden is het maar de vraag of dit op de lange termijn niet de juiste oplossing is. Maar buiten dat, qua klantvriendelijkheid en het niet verstoren van de differentiatie van de samenleving in het algemeen is het hun plicht om dit niet op deze manier op te lossen.

Oftewel, drogreden.

@Golem
Het 'nieuwe pinnen' is de reden van de stijging, en zal zeker geen daling veroorzaken. Wel een daling in de te dragen kosten voor de banken.

@all
Lees je bankvoorwaarden voor internetbankieren eens door, zie wie de kosten hoort te dragen. Nu is het coulantie dat je het terugkrijgt na fraude, meer niet!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.