De CarrierIQ "rootkit" die op 141 miljoen smartphones is geïnstalleerd, is niet zo gevaarlijk als de afgelopen dagen in de media is beweerd. Dat stelt beveiligingsonderzoeker Dan Rosenberg die het programma reverse engineerde. In een bericht op dumpsite Pastebin.com stelt Rosenberg dat CarrierIQ "een hoop slechte dingen" doet en het een potentieel risico voor de privacy van gebruikers is, maar dat er niet meer wordt opgeslagen dan het bedrijf zelf aangeeft, namelijk geanonimiseerde meetgegevens. Die zouden nodig zijn om de werking van het netwerk en kwaliteit van telefoongesprekken te verbeteren.
"Er is een groot verschil tussen wat het doet als ik een toets indruk of dat het al mijn toetsaanslagen naar de netwerkprovider stuurt. Gebaseerd op wat ik heb gezien is er geen code in CarrierIQ aanwezig die toetsaanslagen opslaat voor het verzamelen van gegevens." Rosenberg maakt zich wel zorgen over de functionaliteit van de software. Toekomstige versies zouden namelijk wel toetsaanslagen kunnen opslaan. "Maar de recente ophef is voornamelijk ongegrond."
De onderzoeker ziet graag dat gebruikers het programma kunnen uitschakelen. "Er zijn tal van redenen om boos over CarrierIQ te zijn, maar trek niet te vlug conclusies gebaseerd op onvolledig bewijs."
Brief
De Amerikaanse Senator Al Franken heeft een brief naar de CEO van CarrierIQ gestuurd, waarin hij om opheldering vraagt. Franken wil weten welke informatie de software opslaat, of de informatie naar CarrierIQ of andere bedrijven wordt teruggestuurd en of de informatie met derde partijen wordt gedeeld. Ook vraagt Franken of CarrierIQ het mogelijk voor gebruikers maakt om het volgen te stoppen.
"Consumenten moeten weten dat hun veiligheid en privacy worden beschermd door de bedrijven waar ze hun gevoelige informatie aan toevertrouwen", aldus de Senator. "De onthulling dat locatie en andere gevoelige data van miljoenen Amerikanen in het geheim wordt opgeslagen en mogelijk verstuurd is erg zorgwekkend."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.