Gebruikers van de nieuwe opslagdienst Mega moeten een zeer lang wachtwoord gebruiken en er geen gevoelige gegevens opslaan. Dat zeggen onderzoekers na het analyseren van de gebruikte encryptie. Mega is de nieuwe dienst van Kim Dotcom, de oprichter van Megaupload. Die website werd vorig jaar door de FBI uit de lucht gehaald, waarna ook de arrestatie van Dotcom volgde.
Inmiddels heeft Dotcom in afwachting van een mogelijke uitlevering aan de VS de nieuwe opslagdienst gelanceerd. Een groot verschil ten opzicht van Megaupload is dat Mega automatisch alle geüploade bestanden versleutelt. De passphrase van gebruikers fungeert hier als authenticatie van de gebruiker, zonder het wachtwoord aan de server te geven, en als 'outer level' data-encryptie.
De sleutel voor deze encryptie wordt via een functie afgeleid van de tekst van het wachtwoord, aldus SpiderOak. Het bedrijf biedt zelf ook een online opslagdienst aan, waarbij privacy naar eigen zeggen voorop staat.
Sleutel
De analyse die het bedrijf van de Mega-encryptie maakte is dan ook niet geheel zonder belangenverstrengeling.
Het eerste probleem is volgens SpiderOak de implementatie van de 'key derivation' functie. Deze functie heeft als taak om de passphrase van de gebruiker te nemen en daar een bruikbare symmetrische sleutel van te maken die de bestanden van de gebruiker versleutelt, zonder dat het eenvoudig is te brute-forcen.
Mega blijkt een eigen gemaakte implementatie te gebruiken waarbij de passphrase van de gebruiker door een AES-cipher wordt gehaald die over een vaste sleutel beschikt. Deze sleutel is voor alle gebruikers hetzelfde en is niet van een 'salt' voorzien. Hierbij wordt een waarde aan het wachtwoord toegevoegd, waardoor het lastiger te brute-forcen valt. Aanvallers zouden hierdoor een rainbow table kunnen aanleggen gebaseerd op de functie die Mega gebruikt. Zo is inmiddels al de tool MegaCracker online verschenen.
Een ander probleem is dat Mega AES gebruikt. Het brute forcen van met AES-versleutelde wachtwoorden zou veel sneller gaan dan met bepaalde andere algoritmen, zoals PBKDF2, Scrypt of Bcrypt.
Veilig
"Wie Mega gebruikt moet een heel lang wachtwoord kiezen dat je nergens anders gebruikt en sla geen gevoelige gegevens op." Zodra Mega de problemen heeft opgelost zouden gebruikers een nieuw account moeten aanmaken met een ander wachtwoord, adviseren de analisten.
Die waarschuwen ook voor de eerder geüploade bestanden: "Verwacht dat alles van het oude account gecompromitteerd wordt."
Mega heeft inmiddels in een blogposting op een deel van de kritiek van anderen gereageerd. Een reactie op SpiderOak ontbreekt daarin, maar volgens Mega zal het verschillende verbeteringen aan de gebruikte encryptie doorvoeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.